ΑρχικήSecurityΚυβερνοπίθεση στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο προκαλεί χάος πριν την τελετή έναρξης των...

Κυβερνοπίθεση στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο προκαλεί χάος πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της Γαλλίας παρέλυσε λόγω μιας «μαζικής κυβερνοεπίθεσης», η οποία διέκοψε την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών.

Ολυμπιακοί αγώνες

Ο Πρωθυπουργός Gabriel Attal ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου της χώρας έχουν κινητοποιηθεί για την αναγνώριση των υπόπτων, προειδοποιώντας μέσω ανάρτησής του στο X ότι «οι συνέπειες για το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και σοβαρές».

Δείτε περισσότερα: Γιατί η κυβερνοασφάλεια είναι κρίσιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι;

Το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, SNCF, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι μια σειρά «συντονισμένων» επιθέσεων προκάλεσαν ζημιές σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του, ενώ μια άλλη «κακόβουλη ενέργεια» εμπόδισε τη λειτουργία της γραμμής LGV Sud-Est, που συνδέει το Παρίσι με τη Λυών.

Πολλές διαδρομές ακυρώθηκαν, με την προειδοποίηση προς τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και «να μην επισκέπτονται το σταθμό».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SNCF, Jean-Pierre Farandou, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι τα καλώδια οπτικών ινών σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες πυρπολήθηκαν, συνδέοντας τα με κιβώτια σημάτων και άλλες σιδηροδρομικές υποδομές.

Οι επιθέσεις φάνηκε να ήταν συντονισμένες με στόχο να προκαλέσουν μαζική αναστάτωση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου την έναρξη έρευνας με κατηγορίες που περιλαμβάνουν ζημιά σε περιουσία, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους. Οι ποινές για αυτές τις κατηγορίες μπορεί να φτάσουν μέχρι 15 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 225.000 ευρώ (περίπου 244.200 δολάρια).

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες στην Γαλλία: Προετοιμάζεται για κυβερνοεπιθέσεις

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Patrice Vergriete, επισκέφθηκε επίσης το Χ, όπου τόνισε ότι «συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες» στοχεύουν σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην κυκλοφορία μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Patrice Vergriete σημείωσε ότι οι επιθέσεις φαίνεται να εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα και ότι φέρουν στοιχεία σκοπιμότητας. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις ενέργειες.

Η 23χρονη επιβάτης, Maëliss Davy, δήλωσε ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει από το Παρίσι στη Νάντη, για τα γενέθλια ενός φίλου το Σάββατο, αλλά ξαφνιάστηκε όταν έλαβε μήνυμα από την εφαρμογή SNCF, ενημερώνοντάς την ότι το τρένο της είχε καθυστερήσει λόγω «πράξης βανδαλισμού». Τελικά, το τρένο της ακυρώθηκε εντελώς. Μιλώντας στο NBC News μέσω του X, η Davy ανέφερε: «Ευτυχώς κατάφερα να κλείσω τρένο για αύριο το πρωί σε έναν σταθμό στα περίχωρα του Παρισιού». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare Montparnasse ήταν γεμάτος με κουρασμένους και αρκετά ανυπόμονους επιβάτες, των οποίων τα ταξιδιωτικά σχέδια είχαν επίσης διαταραχθεί.

Ολυμπιακοί αγώνες κυβερνοεπίθεση

Ο Richard Engel, επικεφαλής ανταποκριτής του NBC News, βρέθηκε μάρτυρας της αναστάτωσης που επικρατούσε στο Gare Montparnasse. Ένα πλήθος επιβατών φαινόταν ήρεμο, αλλά επιθυμούσε να ενημερωθεί για τις καθυστερήσεις στα ταξίδια τους.

Δείτε ακόμη: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έρχονται αντιμέτωποι με κυβερνοαπειλές

Η SNCF ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μετά το περιστατικό, και προέτρεψε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και «να μην επισκέπτονται τον σταθμό». Επιβεβαίωσε επίσης ότι όλα τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή και επιστροφή, ενώ οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέσω SMS.

Τα τρένα του SNFC εθεάθησαν να έρχονται και να φεύγουν τακτικά με τα μόνιτορ άφιξης/αναχώρησης γεμάτα με γραμμές «στην ώρα τους».

Πηγή: nbcnews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS