ΑρχικήYoutubeΤο κινεζικό ρόβερ Chang'e 5 ανιχνεύει μόρια νερού στο φεγγάρι

Το κινεζικό ρόβερ Chang’e 5 ανιχνεύει μόρια νερού στο φεγγάρι

Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν με τη βοήθεια του Chang’e 5, μόρια νερού παγιδευμένα σε βράχους στο φεγγάρι, ανατρέποντας τις προηγούμενες υποθέσεις ότι η επιφάνεια του φεγγαριού είναι στεγνή.

Δείτε επίσης: Η NASA εξετάζει την ανακύκλωση σκουπιδιών στο φεγγάρι

Τα δείγματα πετρωμάτων, που συλλέχθηκαν από την επιφάνεια του φεγγαριού και επιστράφηκαν στη Γη από την αποστολή Chang’e 5 της Κίνας το 2020, περιέχουν κρυστάλλους γεμάτους με «ενυδατωμένα μόρια» νερού, σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Chang'e 5 νερό φεγγάρι

Τα δείγματα που επιστράφηκαν από τις αποστολές Apollo των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δεν αποκάλυψαν ίχνη νερού, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος του σεληνιακού εδάφους ήταν εντελώς στεγνό. Αλλά μεταγενέστερη παρατήρηση από σεληνιακούς δορυφόρους ανίχνευσε νερό στο φεγγάρι, ειδικά κοντά στους ψυχρότερους πόλους του.

Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Astronomy βρήκε επιτέλους από πρώτο χέρι στοιχεία για το κρυμμένο νερό της Σελήνης, θέτοντας πιθανώς τα θεμέλια για μελλοντική εξόρυξη πόρων και δημιουργία βάσεων στον πλησιέστερο φυσικό μας δορυφόρο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης «ότι τα μόρια του νερού μπορούν να υπάρξουν σε ηλιόλουστες περιοχές του φεγγαριού ως ενυδατωμένα άλατα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Δείτε ακόμα: Υπόγεια σπηλιά στο φεγγάρι μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο για αστροναύτες

Η αποστολή Chang’e 5, που ανακάλυψε τα μόρια νερού, πήρε το όνομά της από μια κινεζική θεά του φεγγαριού και ήταν η πέμπτη από μια σειρά κινεζικών αποστολών στο φεγγάρι. Το Chang’e 5 προσγειώθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια για να συλλέξει υλικό πριν επιστρέψει στη Γη με το φορτίο του, τον Δεκέμβριο του 2020.

Από τότε, οι επιστήμονες αναλύουν πετρώματα στο δείγμα που επιστράφηκε και τώρα αποκάλυψαν την παρουσία ενός ορυκτού με χημικό τύπο (NH4)MgCl3·6H2O, το οποίο περιέχει περισσότερο από 40% νερό.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει την Κίνα να βελτιώσει την κατανόησή της για τους διαθέσιμους πόρους στο φεγγάρι, τους οποίους ελπίζει να χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Η ομοιότητα του ορυκτού με τα ηφαιστειακά πετρώματα που βρέθηκαν στη Γη υποδηλώνει ότι πιθανότατα παρήχθη από σβησμένα πλέον ηφαίστεια στο φεγγάρι. Και δεν είναι μόνο η παρουσία του νερού που έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες – η αμμωνία, ένα άλλο βασικό συστατικό του καυσίμου πυραύλων, βρέθηκε επίσης παγιδευμένη στα πετρώματα.

Δείτε επίσης: Chang’e 6: Η Κίνα έφερε υλικό από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού (για πρώτη φορά!)

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της Σελήνης — ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ταχύτητα και η πρόοδος των σεληνιακών αποστολών της Κίνας ουσιαστικά έβαλαν τη χώρα «σε αγώνα» με τις ΗΠΑ για να φτάσει στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS