ΑρχικήBusinessApple: Επενδύει περισσότερο στο AI, αλλά υστερεί συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της

Apple: Επενδύει περισσότερο στο AI, αλλά υστερεί συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της

Το Apple Intelligence, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Apple, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις αναβαθμίσεις του iPhone και να προωθήσει τις πωλήσεις hardware.

Apple AI

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook και ο CFO Luca Maestri αφιέρωσαν μεγάλο μέρος σε ένα Q&A με αναλυτές αποφεύγοντας να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της Apple, καθώς και αν η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να βλέπει αύξηση πωλήσεων από τις υπηρεσίες της και τη συνεργασία της με την OpenAI για την ενσωμάτωσή του ChatGPT στο λογισμικό της.

Δείτε σχετικά: Η Apple επενδύει στην τεχνολογία AI, σύμφωνα με τον Tim Cook

Μία ερώτηση που ο Cook ήταν πρόθυμος να απαντήσει εν μέρει αφορούσε τις δαπάνες της εταιρείας σε AI servers. Αυτό το ζήτημα έχει επανέλθει συχνά κατά τη διάρκεια της σεζόν, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση των εταιρειών όσον αφορά τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης τους και τις μελλοντικές τους επενδύσεις.

Ο Cook αναγνώρισε κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι το κόστος αυξάνεται. Παρόμοιες παρατηρήσεις έκανε και στο CNBC. «Στα αποτελέσματά μας για αυτό το τρίμηνο, παρατηρείται μια αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όσον αφορά τις δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Apple Intelligence», δήλωσε ο Cook στον Steve Kovach του CNBC την Πέμπτη.

Η Apple ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές της για ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανήλθαν σε 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του Ιουνίου, αυξημένες κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και περίπου 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις δεν αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά άλλες λειτουργίες της εταιρείας.

Η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της Apple είναι περιορισμένη συγκριτικά με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft, η Google και η Meta, οι οποίοι επενδύουν τεράστια ποσά για την κατασκευή και τον εξοπλισμό κέντρων δεδομένων που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία με την Nvidia.

Διαβάστε περισσότερα: Το Apple Intelligence και ένα καλύτερο Siri ενδέχεται να έρθουν στα iPhone

Για παράδειγμα, το τρίμηνο του Ιουνίου, η Microsoft ανέφερε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 13,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 55% σε ετήσια βάση. Τα έξοδα της Alphabet αυξήθηκαν κατά 91%, φτάνοντας τα 13,19 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Meta δαπάνησε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 31% στις κεφαλαιουχικές της δαπάνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, εξήγησε την αύξηση των δαπανών και ανέφερε ότι ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγαλύτερος από το ρίσκο της υπερβολικής επένδυσης σε επεξεργαστές γραφικών και servers. Ο Zuckerberg τόνισε επίσης την επιθυμία του να διασφαλίσει ότι η Apple δεν θα ελέγχει πλήρως την επόμενη σημαντική τεχνολογική επανάσταση, αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

«Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες που επενδύουν κάνουν μια λογική επιλογή», δήλωσε ο Zuckerberg σε podcast του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Επειδή το μειονέκτημα του να είσαι πίσω είναι ότι χάνεις τη θέση σου για την πιο σημαντική τεχνολογία των επόμενων 10 έως 15 ετών».

Η Apple υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση

Σε αντίθεση με την Amazon, την Google και τη Microsoft, η Apple δεν διαθέτει μια επιχείρηση cloud που περιλαμβάνει την ενοικίαση υποδομής σε άλλες εταιρείες. Αν και η Meta δεν ασχολείται με αυτή τη δραστηριότητα, επενδύει στην εκπαίδευση του δικού της ανοιχτού γλωσσικού μοντέλου και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη λειτουργία της μηχανής.

Αυτή την εβδομάδα, η Apple αποκάλυψε σε ένα τεχνικό έγγραφο ότι νοίκιασε TPU της Google σε χαμηλότερες τιμές και σε μικρές ποσότητες, αντί για Nvidia chip, προκειμένου να εκπαιδεύσει τα μοντέλα Apple Intelligence. Τη Δευτέρα, η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη έκδοση του Apple Intelligence, μιας σουίτας χαρακτηριστικών AI που θα βελτιώσει το Siri, θα δημιουργήσει αυτόματα email και εικόνες, και θα ταξινομήσει ειδοποιήσεις. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι διαθέσιμη μόνο για δοκιμή από προγραμματιστές.

Δείτε επίσης: Το Apple Intelligence θα δημιουργεί Playlist Artwork στο iOS 18

Καθώς η Apple αναπτύσσει την υποδομή της, έχει το πλεονέκτημα ότι σχεδιάζει τα δικά της τσιπ, τόσο για τα τηλέφωνα όσο και για τους διακομιστές της, γεγονός που την απαλλάσσει από την ανάγκη να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε third-party επεξεργαστές.

Η Apple ακολουθεί μια «υβριδική» προσέγγιση στα κέντρα δεδομένων, μεταφέροντας μέρος των κεφαλαιουχικών της δαπανών στους συνεργάτες της και μετατρέποντάς τις σε λειτουργικά έξοδα. «Όσον αφορά το CapEx, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε μια υβριδική προσέγγιση, όπου εκτελούμε ορισμένα πράγματα εσωτερικά και συνεργαζόμαστε εξωτερικά με ορισμένους εταίρους, οι οποίοι θα καταγράψουν το CapEx στις αντίστοιχες επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Cook σε κλήση με αναλυτές.

Apple AI

Ένας από αυτούς τους συνεργάτες είναι η OpenAI, της οποίας το ChatGPT θα ενσωματωθεί στο iOS αργότερα φέτος. Η OpenAI νοικιάζει Nvidia GPU από τη Microsoft, τον κύριο επενδυτή της, ενώ η Apple επίσης νοικιάζει cloud χωρητικότητα από παρόχους όπως η Amazon, η Google και η Microsoft.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με το OpenAI την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς τις ως εμπιστευτικές. Ωστόσο, ο Cook άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τη δημιουργία εσόδων.

Διαβάστε ακόμη: Ευπάθεια στο Siri επιτρέπει την κλοπή δεδομένων ακόμα και σε κλειδωμένες συσκευές Apple

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Apple ξεπέρασαν τις προσδοκίες την Πέμπτη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 5% φτάνοντας τα 85,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: cnbc

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS