ΑρχικήSecurityΟι ΗΠΑ ελευθερώνουν Ρώσους Hackers στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων

Οι ΗΠΑ ελευθερώνουν Ρώσους Hackers στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων

Σε μια ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Λευκορωσίας, Γερμανίας, Νορβηγίας, Ρωσίας, Σλοβενίας και ΗΠΑ, δύο Ρώσοι υπήκοοι που εκτίουν ποινές για δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο απελευθερώθηκαν και επαναπατρίστηκαν.

ΗΠΑ ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Roman Valerevich Seleznev και Vladislav Klyushin, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας ομάδας οκτώ ατόμων που επεστράφησαν στη Ρωσία ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση 16 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών, πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών, οι οποίοι θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ρώσους hacktivists που παραβίασαν εγκαταστάσεις ύδρευσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, χαρακτήρισε τη συμφωνία «κατόρθωμα της διπλωματίας», προσθέτοντας ότι «μερικές από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνται άδικα εδώ και χρόνια». Άλλες χώρες που συμμετείχαν στην ανταλλαγή περιλαμβάνουν την Πολωνία και την Τουρκία.

Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία είναι ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Paul Whelan, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, ο Vladimir Kara-Murza, κάτοχος πράσινης κάρτας και εξέχων επικριτής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, και η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Alsu Kurmasheva.

Ο Seleznev, γνωστός και ως Track2, Bulba και nCux, καταδικάστηκε το 2017 σε 27 χρόνια φυλάκισης για απάτη με κάρτες πληρωμών, προκαλώντας ζημιά σχεδόν 170 εκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, του επιβλήθηκε ποινή 14 ετών φυλάκισης για την εμπλοκή του σε ένα κύκλωμα απάτης στον κυβερνοχώρο που ζημίωσε 50 εκατομμύρια δολάρια και για την εξαπάτηση τραπεζών ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός σχεδίου hacking.

Ο άλλος Ρώσος υπήκοος που επιστρέφει στην πατρίδα του, είναι ο Klyushin, ιδιοκτήτης της εταιρείας penetration testing M-13. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για την κλοπή εμπιστευτικών οικονομικών πληροφοριών από αμερικάνικες εταιρείες, σε ένα σχέδιο που αφορούσε συναλλαγές αξίας 93 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε περισσότερα: Ρώσοι hackers παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στο LockBit ransomware

«Από τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοιος αριθμός ατόμων να ανταλλάσσονται με αυτόν τον τρόπο. Όπως γνωρίζουμε, ποτέ δεν υπήρξε ανταλλαγή με τόσες πολλές χώρες, τόσους πολλούς στενούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ που συνεργάζονται», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Jake Sullivan.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) ανακοίνωσε το κλείσιμο μιας πλατφόρμας απάτης με την ονομασία Russian Coms (“russiancoms[.]cm”). Η πλατφόρμα αυτή επέτρεπε στους χρήστες της να πραγματοποιούν περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια ανώνυμες κλήσεις από το 2021 έως το 2024, προσποιούμενοι ότι ήταν τράπεζες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

ανταλλαγή κρατουμένων

Τρία άτομα, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τη δημιουργία και ανάπτυξη της πλατφόρμας, συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα υπό όρους. Το caller ID που υποτίθεται ότι αναγνωρίζει τις κλήσεις, διαθέσιμο στην αγορά μέσω Snapchat, Instagram και Telegram, είχε τιμές που κυμαίνονταν από 350 £ έως 1.000 £ και προσφερόταν αρχικά ως ακουστικό έπειτα από παραγγελία και αργότερα ως διαδικτυακή εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμη: Ρώσοι hacker στοχεύουν την Ουκρανία με XWorm RAT Malware

«Η πλατφόρμα επέτρεψε στους εγκληματίες να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενοι να καλούν από προεπιλεγμένους αριθμούς, συνήθως χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και υπηρεσιών επιβολής του νόμου», ανέφερε η NCA. «Αυτό τους βοήθησε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων πριν διαπράξουν την κλοπή χρημάτων και προσωπικών στοιχείων».

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS