ΑρχικήYoutubeΔείτε την εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών των Περσείδων

Δείτε την εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών των Περσείδων

Μία από τις πιο παραγωγικές ετήσιες βροχές μετεωριτών του έτους, οι Περσείδες, θα κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, φέρνοντας έως και 75 «πεφταστέρια» την ώρα στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής και νωρίς τη Δευτέρα (11 και 12 Αυγούστου).

Δείτε επίσης: Ανταρκτική: Χιλιάδες μετεωρίτες βυθίζονται στους πάγους λόγω υπερθέρμανσης

Αν και αναμένονται φωτεινοί μετεωρίτες, η θέασή τους μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από το δυνατό φως του φεγγαριού. Ωστόσο φέτος, το φεγγάρι θα δύσει ακριβώς καθώς αρχίζει να εμφανίζεται η έντονη δραστηριότητα των Περσείδων, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών. Η καλύτερη ώρα για να δείτε τους μετεωρίτες θα είναι μετά τη 1 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

βροχή μετεωριτών Περσείδων

Τα πεφταστέρια προκαλούνται από κομμάτια μετεωριτών. Καθώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, θερμαίνονται και εξατμίζονται, απελευθερώνοντας ενέργεια ορατή ως λωρίδες φωτός στον νυχτερινό ουρανό. Οι Περσείδες κινούνται με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και συνήθως 50 με 75 από αυτούς είναι ορατοί κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι περίπου ένας ανά λεπτό, αν και θα χρειαστεί να είστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη φωτορύπανση για να δείτε έναν εντυπωσιακό αριθμό πεφταστέρων.

Η βροχή μετεωριτών των Περσείδων είναι γνωστή για τους γρήγορους και φωτεινούς μετεωρίτες της, σύμφωνα με τη NASA. Οι μετεωρίτες αυτοί, φαίνεται να πηγάζουν από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Αυτός ο αστερισμός θα ανατείλει ψηλά στον βορειοδυτικό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όταν αναμένεται να φανούν τα περισσότερα πεφταστέρια. Επίσης ορατός σε αυτή την περιοχή του ουρανού είναι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, πάνω από τον Περσέα, και οι Πλειάδες, πάνω από τον Άρη και τον Δία.

Δείτε ακόμα: Ο μετεωρίτης που εξερράγη στο Βερολίνο ανήκει στο είδος aubrites

Αν και η αιχμή του επόμενου Σαββατοκύριακου προσφέρει την υψηλότερη συχνότητα μετεωριτών, οι Περσείδες είναι ενεργοί από τις 14 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024 και τα “πεφταστέρια” μπορεί να φαίνονται κάθε βράδυ.

Η ορατότητα των πεφταστέρων εξαρτάται πολύ από τις φάσεις της σελήνης. Ευτυχώς, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, το φεγγάρι θα δύσει περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, που σημαίνει ότι κανένα δυνατό φως δεν θα επηρεάσει την κορύφωση των Περσείδων για φέτος. Απαιτείται καθαρός, σκοτεινός ουρανός για να δείτε τους μετεωρίτες.

Τα κιάλια και τα τηλεσκόπια δεν συνιστώνται για να βλέπετε βροχές μετεωριτών, καθώς είναι προτιμότερο να αφήσετε τα μάτια σας να βλέπουν ολόκληρο τον ουρανό για να ψάξουν για πεφταστέρια. Ωστόσο, ο εξοπλισμός σας για την παρατήρηση των αστεριών μπορεί να φανεί χρήσιμος για άλλα γεγονότα στο νυχτερινό ουρανό φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πλανητικών συνδέσεων, των υπερφεγγαριών και πιθανώς ενός πολύ σπάνιου κομήτη.

Δείτε επίσης: NASA: Eπιβεβαίωσε ότι ένας τεράστιος μετεωρίτης βάρους άνω των 500 κιλών έπεσε στο Νότιο Τέξας

Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle είναι η βασική αιτία της βροχής μετεωριτών των Περσείδων. Εισήλθε για τελευταία φορά στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 1992 και θα εισέλθει ξανά σε αυτό το 2125.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS