ΑρχικήYoutubeΚινεζικός πύραυλος διαλύεται μετά την εκτόξευση μεγαστερισμού

Κινεζικός πύραυλος διαλύεται μετά την εκτόξευση μεγαστερισμού

Το πρώτο λανσάρισμα για έναν επερχόμενο κινεζικό διαδικτυακό μεγαστερισμό αποδείχθηκε αρκετά καταστροφικό, αφού ο πύραυλος που τον μετέφερε διαλύθηκε.

Δείτε επίσης: NASA: Πυρηνικός πύραυλος θα φτάνει στον Άρη σε 45 ημέρες

Το πρωί της Τρίτης (6 Αυγούστου), ένας κινεζικός πύραυλος Long March 6A εκτόξευσε τους πρώτους 18 δορυφόρους για το ευρυζωνικό δίκτυο Qianfan, το οποίο τελικά θα φιλοξενήσει έως και 14.000 διαστημόπλοια.

Ο Κινεζικός πύραυλος μετέφερε με επιτυχία τους δορυφόρους του μεγαστερισμού στη χαμηλή τροχιά της Γης (LEO), σε υψόμετρο περίπου 800 χιλιομέτρων. Αλλά η ανώτερη βαθμίδα του διαλύθηκε λίγο αργότερα, δημιουργώντας ένα σύννεφο συντριμμιών που κινείται τώρα γύρω από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (USSPACECOM).

Κινεζικός πύραυλος μεγαστερισμός

Αυτή ήταν μια ανησυχητική αρχή για τον αστερισμό Thousand Sails, σύμφωνα με την Slingshot Aerospace, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της βιωσιμότητας του διαστημικού τομέα.

Δείτε ακόμα: Ο πύραυλος SpaceX Starship του Elon Musk εκρήγνυται και παίρνει φωτιά

Γεγονότα όπως αυτό υπογραμμίζουν τη σημασία της τήρησης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τον μετριασμό των διαστημικών απορριμμάτων για τη μείωση της δημιουργίας νέων διαστημικών απορριμμάτων και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρές δυνατότητες ευαισθητοποίησης του διαστημικού τομέα για την ταχεία ανίχνευση, παρακολούθηση και καταλογογράφηση νεοεκτοξευθέντων διαστημικών αντικειμένων, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν», πρόσθεσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ανώτερο στάδιο του Κινεζικού πυραύλου μεταφοράς μεγαστερισμών Long March 6A – το οποίο ζυγίζει περίπου 5.800 κιλά – έχει δημιουργήσει ένα σύννεφο συντριμμιών σε τροχιά, όπως σημείωσε η Slingshot. Ένα από τα σώματα πυραύλων διαλύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022, λίγο μετά την ανάπτυξη του μετεωρολογικού δορυφόρου Yunhai-3, σύμφωνα με ειδικούς της NASA για τα συντρίμμια.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε 533 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με το τεύχος Μαρτίου 2023 του “Orbital Debris Quarterly News” της NASA.

Δείτε επίσης: Πύραυλος της SpaceX δημιουργεί παράξενο φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία

Η τροχιά της Γης γεμίζει όλο και περισσότερο, με ενεργούς δορυφόρους και κομμάτια συντριμμιών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρησιακά διαστημόπλοια που κάνουν ζουμ στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή (τα περισσότερα από αυτά είναι δορυφόροι Διαδικτύου SpaceX Starlink), περίπου 40.500 κομμάτια συντριμμιών πλάτους τουλάχιστον 10 cm και τουλάχιστον 130 εκατομμύρια θραύσματα 1 χιλιοστού σε διάμετρο.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS