ΑρχικήinetGoogle: Ομαδική αγωγή για συλλογή δεδομένων μέσω Chrome sync

Google: Ομαδική αγωγή για συλλογή δεδομένων μέσω Chrome sync

Η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομαδική αγωγή που την κατηγορεί για συλλογή δεδομένων χρηστών μέσω του Chrome χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε απόφαση που ελήφθη την Τρίτη, ένα ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε την απόφαση του Δεκεμβρίου 2022, η οποία είχε απορρίψει την υπόθεση. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το κατώτερο δικαστήριο έπρεπε να εξετάσει τις αποκαλύψεις της Google και να καθορίσει “αν ένας χρήστης, που διαβάζει αυτά που γράφει η Google, καταλαβαίνει ότι συναινεί στη συλλογή δεδομένων“.

Δείτε επίσης: Το Google μπορεί να μην είναι πλέον η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone

Chrome Sync

Η ομαδική αγωγή, που κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2020, ισχυρίζεται ότι η Google συνέλεγε δεδομένα από τους χρήστες του Chrome, ανεξάρτητα από το αν είχαν ενεργοποιήσει το Chrome sync. Αυτή η λειτουργία αποθηκεύει σελιδοδείκτες, κωδικούς πρόσβασης, ανοιχτές καρτέλες και άλλα δεδομένα στον λογαριασμό Google. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχει εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες όταν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο Chrome σε διαφορετικές συσκευές.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι το Chrome “σκόπιμα και παράνομα” έστελνε στην Google δεδομένα όπως το ιστορικό περιήγησης, τις διευθύνσεις IP, τα επίμονα cookie identifiers και τα μοναδικά αναγνωριστικά του προγράμματος περιήγησης, χωρίς την άδεια τους. Την εποχή εκείνη, η Google υποστήριξε ότι οι χρήστες συναινούσαν, αποδεχόμενοι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers συμφώνησε με την εταιρεία, δηλώνοντας ότι “η Google αποκάλυπτε επαρκή στοιχεία και ότι οι ενάγοντες συναινούσαν στη συλλογή των επίμαχων δεδομένων μέσου του Chrome“.

ΕΕ: Ποιες γνωστές gaming εταιρείες παραπλανούν τους παίκτες;

SecNewsTV 3 hours ago

Διαβάστε επίσης: Το μονοπώλιο αναζήτησης της Google είναι παράνομο

Google συλλογή δεδομένων

Ωστόσο, ο δικαστής Milan D. Smith Jr. αναφέρει στην τωρινή απόφαση ότι η δικαστής Gonzalez Rogers δεν έλαβε υπόψη της το αν οι χρήστες πραγματικά κατανόησαν αυτή τη συμφωνία. Ο Milan D. Smith Jr δήλωσε “Η Google είχε μια γενική πολιτική απορρήτου, αλλά προωθούσε το Chrome υποδεικνύοντας ότι ορισμένες πληροφορίες δεν θα αποστέλλονταν στην Google, εκτός αν ο χρήστης ενεργοποιούσε τη λειτουργία συγχρονισμού (Chrome Sync)“. Η υπόθεση θα επιστρέψει στα κατώτερα δικαστήρια για επανεξέταση.

Δείτε επίσης: Το Google Photos θα κυκλοφορήσει νέα φίλτρα για καλύτερη πλοήγηση στη βιβλιοθήκη

Διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση και είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα είναι με το μέρος μας. Το Chrome Sync βοηθά τους χρήστες να χρησιμοποιούν το Chrome χωρίς διακοπές σε όλες τις συσκευές τους και διαθέτει σαφείς ρυθμίσεις απορρήτου“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, José Castañeda, σε δήλωση προς το The Verge. Παράλληλα, αν και η Google σύντομα δεν θα απαιτεί από τους χρήστες να ενεργοποιούν το Chrome Sync, για να έχουν πρόσβαση σε αποθηκευμένες πληροφορίες, ο José Castañeda επισημαίνει ότι “αυτή η ανακοίνωση δεν σχετίζεται με τη δικαστική διαμάχη“.

Οι συνέπειες της νέας απόφασης θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, όχι μόνο για την Google αλλά και για την ευρύτερη βιομηχανία τεχνολογίας. Εάν η ομαδική αγωγή προχωρήσει, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η διαφάνεια των πρακτικών συλλογής δεδομένων και η κατανόηση της συναίνεσης από τους χρήστες. Πολλοί υποστηρικτές του απορρήτου πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο που υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν σαφέστερες αποκαλύψεις και να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τους χρήστες πριν συλλέξουν προσωπικά δεδομένα. Καθώς το ψηφιακό απόρρητο εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το αποτέλεσμα αυτής της αγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικοί γίγαντες προσεγγίζουν τις πολιτικές συλλογής δεδομένων τους. Γενικά η συλλογή δεδομένων τόσο από τη Google όσο και από άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχει απασχολήσει τα μέσα πολλές φορές.

Πηγή: www.theverge.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS