ΑρχικήBusinessΗ IBM κλείνει το R&D τμήμα της στην Κίνα - Απολύσεις υπαλλήλων

Η IBM κλείνει το R&D τμήμα της στην Κίνα – Απολύσεις υπαλλήλων

Η IBM διακόπτει τις επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Κίνα, κλείνει τα σχετικά τμήματά της και ως αποτέλεσμα απολύει περισσότερους από 1000 υπαλλήλους στη χώρα.

IBM Κίνα R&D απολύσεις

Έτσι, άλλη μια αμερικανική εταιρεία αποσύρεται από την Κίνα, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι απολύσεις της IBM δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουν επηρεάσει τους Κινέζους υπαλλήλους το τελευταίο διάστημα. Τον Μάιο, η Microsoft προσφέρθηκε να μετεγκαταστήσει Κινέζους υπαλλήλους που εργάζονταν στο cloud και AI τμήμα της (καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν όλο και πιο πολύ την πρόσβαση της Κίνας σε “ευαίσθητες” τεχνολογίες). Η εταιρεία είχε κλείσει νωρίτερα και τον ιστότοπο LinkedIn στη χώρα.

Δείτε επίσης: Η GoPro ανακοινώνει την απόλυση 139 υπαλλήλων της

Ο Jack Hergenrother, στέλεχος της IBM, φέρεται να δικαιολόγησε τις απολύσεις στην Κίνα, κάνοντας λόγο για σκληρότερο ανταγωνισμό. Είπε ότι οι υποδομές της εταιρείας στην Κίνα συρρικνώνονται και ότι ο όμιλος στρέφει το έργο έρευνας και ανάπτυξης πιο κοντά σε πελάτες εκτός της χώρας.

«Τα τελευταία χρόνια, η IBM μειώνει συνεχώς την παρουσία της — είναι μέρος μιας αποσύνδεσης», είπε ένας πρώην υπάλληλος.

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία έχει περιορίσει το προσωπικό και σε άλλες περιοχές για να ενισχύσει την απόδοσή της. Οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Ορισμένοι εργαζόμενοι της IBM στην Κίνα είχαν την επιλογή να μετεγκατασταθούν και να εργαστούν για την εταιρεία σε άλλες χώρες, ενώ άλλοι απολύθηκαν.

Δείτε επίσης: Η Humble Games έχει απολύσει όλο το προσωπικό; Τι συμβαίνει;

Το 2021, ο αμερικανικός όμιλος είχε κλείσει και μια άλλη μεγάλη μονάδα R&D, το China Research Lab με έδρα το Πεκίνο.

Ένας άλλος πρώην υπάλληλος σημείωσε ότι η επιχείρηση της IBM στην Κίνα αντιμετώπιζε αρκετές προκλήσεις. «Ακριβώς όπως πούλησε την επιχείρηση ThinkPad [laptop] στη Lenovo, τώρα πρέπει να κλείσει τα CDL και CSL. Οι επιχειρήσεις δεν είχαν καλά κέρδη», είπε το άτομο.

Η IBM διευκρίνισε ότι οι κινήσεις της είναι μελετημένες και φροντίζει να προσαρμόζει τις δραστηριότητές της, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. «Αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε πελάτες σε όλη την περιοχή της ευρύτερης Κίνας», εξήγησε η αμερικανική εταιρεία.

Δείτε επίσης: Μήνυση κατά Elon Musk και SpaceX για φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις και άδικες απολύσεις

Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές και εξελίξεις στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας, είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση της IBM θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες και στις τεχνολογικές εξελίξεις και των δύο χωρών. Το αν αυτή η κίνηση θα αποδειχθεί επωφελής για την IBM μακροπρόθεσμα, θα το δείξει ο χρόνος.

Γενικά, το μέλλον των τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας παραμένει αβέβαιο, αλλά είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου τεχνολογικού τοπίου.

Πηγή: www.ft.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS