ΑρχικήYoutubeESA: Ο δορυφόρος Salsa θα εκραγεί πάνω από τη Γη

ESA: Ο δορυφόρος Salsa θα εκραγεί πάνω από τη Γη

Στις 8 Σεπτεμβρίου, o δορυφόρος Salsa της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και θα εκραγεί μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά της. Οι χειριστές έχουν καθοδηγήσει πολύ προσεκτικά αυτήν επανείσοδο, ώστε ο δορυφόρος να καεί με ασφάλεια σε μια επιλεγμένη περιοχή πάνω από το Νότιο Ειρηνικό.

Ο Salsa θα είναι ο δεύτερος δορυφόρος που θα τερματίσει τη λειτουργία του και θα καταστραφεί στα πλαίσια μιας προγραμματισμένης “κατευθυνόμενης επανεισόδου“, μετά την επιστροφή του μετεωρολογικού δορυφόρου Aeolus της ESA πέρυσι. Τέτοιες επιστροφές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους χειριστές δορυφόρων να μειώσουν τα συντρίμμια και να αποφύγουν την πτώση τους σε δυνητικά κατοικημένες περιοχές.

Δείτε επίσης: Οι δορυφορικοί «μεγαστερισμοί» ίσως είναι επικίνδυνοι για την τρύπα του όζοντος

δορυφόρος Salsa ESA

Ο δορυφόρος Salsa ανήκει σε μια ομάδα που ονομάζεται Cluster. Την ομάδα συμπληρώνουν τρεις άλλοι δορυφόροι, που επίσης έχουν λάβει τα ονόματά τους από χορούς: Rumba, Tango και Samba. Από το 2000, οι τέσσερις πανομοιότυποι δορυφόροι παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης. Η αποστολή προοριζόταν να διαρκέσει μόλις δύο χρόνια, αλλά οι δορυφόροι εξακολουθούν να στέλνουν πολύτιμα δεδομένα μέχρι και σήμερα.

Αν η ESA είχε αποσύρει το Cluster το 2002 όπως είχε προγραμματιστεί, οι τέσσερις δορυφόροι μπορεί να είχαν αφεθεί να καταστραφούν μόνοι τους. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση για την επανείσοδο δορυφόρων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τον μετριασμό των διαστημικών απορριμμάτων, τα οποία αποτελούν αυξανόμενη απειλή τόσο για τους ενεργούς δορυφόρους όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επιπλέον, επιλέγοντας μια ελεγχόμενη κάθοδο για τον Salsa, οι χειριστές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο προσγείωσης συντριμμιών σε κατοικημένες περιοχές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Δείτε επίσης: Νεκροί δορυφόροι αποδυναμώνουν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Η καθοδήγηση της επανεισόδου του δορυφόρου επιτρέπει στους χειριστές να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πού πέφτουν τα διαστημικά σκάφη.

Σύμφωνα με την ESA, οι δορυφόροι που πέφτουν είναι απίστευτα απίθανο να προκαλέσουν ζημιά ή τραυματισμό. Αλλά θέλει να ελαχιστοποιήσει ακόμη και αυτόν τον κίνδυνο, γι’ αυτό δοκιμάζει αυτές τις νέες ελεγχόμενες επανεισόδους.

Επιπλέον, αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη μελέτη της διαδικασίας επανεισόδου σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα που μπορούν να βελτιώσουν το σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σκαφών και να βελτιώσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Δείτε επίσης: NASA: Εκτοξεύτηκε ο κλιματικός δορυφόρος Pace για τη μελέτη ατμόσφαιρας και ωκεανών

Μετά την επανείσοδο του δορυφόρου Salsa, θα ακολουθήσουν και οι άλλοι τρεις που ανήκουν στο Cluster. O Rumba θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης το 2025, και θα ακολουθήσουν οι Tango και Samba το 2026.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS