ΑρχικήYoutubeΤα μικρόβια στον Αρκτικό Ωκεανό μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιβιοτικά

Τα μικρόβια στον Αρκτικό Ωκεανό μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιβιοτικά

Στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού μπορεί να βρίσκεται το μυστικό για έναν νέο τύπο αντιβιοτικών: τα μικρόβια- ακτινοβακτήρια.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι κάποιες ουσίες, που παράγονται από μικρόβια του Αρκτικού Ωκεανού και ονομάζονται ακτινοβακτήρια, μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιβιοτικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και την επακόλουθη πρόκληση ασθενειών.

Περίπου το 70% των υπαρχόντων αντιβιοτικών έχουν ανακαλυφθεί σε ακτινοβακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στο έδαφος στην ξηρά. Ωστόσο, τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθιστώντας αναγκαία την εύρεση νέων φαρμάκων.

μικρόβια αντιβιοτικά ακτινοβακτήρια

Έτσι, μια ερευνητική ομάδα μελέτησε ακτινοβακτήρια στη θάλασσα για να βρει νέα αντιβιοτικά. Τα μικρόβια που κατοικούν στη θάλασσα παράγουν πιο ποικίλες χημικές ενώσεις σε σχέση με αυτά που κατοικούν στην ξηρά. Αυτό οφείλεται στην επιλεκτική πίεση που δημιουργείται από τις ακραίες διακυμάνσεις της πίεσης, της θερμοκρασίας, των συγκεντρώσεων αλάτων και των επιπέδων φωτός σε θαλάσσια περιβάλλοντα.

Δείτε επίσης: Ξεχασμένο αντιβιοτικό μπορεί να είναι η λύση για τα ανθεκτικά βακτήρια

Επιστήμονες ανέλυσαν εκατοντάδες άγνωστες ενώσεις, που είχαν εξαχθεί από ακτινοβακτήρια που ζουν μέσα σε ασπόνδυλα. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τον Αρκτικό Ωκεανό το 2020. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι ενώσεις επηρέασαν έναν παθογόνο τύπο E. coli που ονομάζεται εντεροπαθογόνο E. coli (EPEC). Αυτά τα βακτήρια μολύνουν τα κύτταρα του εντέρου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν οι ενώσεις που παράγονται από τέσσερα είδη μικροβίων – ακτινοβακτηρίων θα μπορούσαν να εμποδίσουν το παραπάνω βακτήριο να μολύνει κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Δύο ενώσεις είχαν ιδιαίτερα ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες (Rhodococcus, Kocuria). Οι ενώσεις εμπόδισαν τα βακτήρια EPEC να προσκολληθούν στην επιφάνεια του κυττάρου και να προκαλέσουν ασθένειες.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των ακτινοβακτηρίων που βρέθηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν «σούπερ βακτήριο» που αντιστέκεται στους ιούς

Αρκτικό Ωκεανό
Τα μικρόβια στον Αρκτικό Ωκεανό μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιβιοτικά

Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής μόνο εργαστηριακές μελέτες, επομένως απέχουμε ακόμη πολύ από το να γνωρίζουμε εάν οι ενώσεις έχουν πραγματική σημασία όσον αφορά την κλινική χρήση“, δήλωσε η Päivi Tammela, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές πρέπει να ανακαλύψουν πώς μπορούν να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές τις ενώσεις για να μελετηθούν καλύτερα οι δομές και η βιολογική τους δραστηριότητα.

Δείτε επίσης: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοηθά ασθενή να περπατήσει μετά από 7 χρόνια

Μέσω αυτής της έρευνας, θα μπορούσαμε όχι μόνο να ανακαλύψουμε νέες θεραπευτικές επιλογές αλλά και να αποκτήσουμε γνώσεις για την ανθεκτικότητα της μικροβιακής ζωής σε ακραία περιβάλλοντα, ρίχνοντας φως στις πιθανές εφαρμογές αυτών των ουσιών στην ιατρική και όχι μόνο. Επιπλέον, το σκληρό περιβάλλον του Αρκτικού Ωκεανού θα μπορούσε επίσης να περιέχει ενδείξεις για νέους τρόπους καταπολέμησης βακτηρίων και ασθενειών που επικρατούν σε ψυχρότερες περιοχές. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης διαφορετικών οικοσυστημάτων και οργανισμών για πιθανές ανακαλύψεις στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: www.livescience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS