ΑρχικήYoutubeΤο τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε ένα αστραφτερό «κοσμικό απολίθωμα»

Το τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε ένα αστραφτερό «κοσμικό απολίθωμα»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε ένα απομονωμένο κοσμικό απολίθωμα, το οποίο μπορεί να προσφέρει μία νέα εικόνα για τον σχηματισμό γαλαξιών.

Δείτε επίσης: Μαγευτική εικόνα του Hubble αποκαλύπτει ένα νεαρό λαμπερό αστέρι

O γαλαξίας Tucana Dwarf, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, στο μακρινό άκρο της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών, η οποία περιλαμβάνει και τον Γαλαξία μας. Αυτός ο γαλαξίας φιλοξενεί παλαιότερα αστέρια, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει ίχνη από το πρώιμο σύμπαν, σύμφωνα με δήλωση της NASA.

Hubble κοσμικό απολίθωμα

«Η κατοχή τέτοιων παρθένων πληροφοριών επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τον γαλαξία Tucana ως κοσμικό απολίθωμα», ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA στη δήλωση που παρουσίασε τη νέα εικόνα του Hubble, στις 23 Αυγούστου.

Δείτε ακόμα: Το Hubble ανακάλυψε περίπου 500 μπλε και κόκκινα αστέρια

Η νέα αστραφτερή εικόνα του Hubble για το γαλαξία Tucana Dwarf, συλλαμβάνει δισεκατομμύρια φωτεινά αστέρια στο σκοτεινό σκηνικό του διαστήματος. Ενώ αυτά τα αστέρια φαίνονται να λάμπουν έντονα στη νέα εικόνα, στην πραγματικότητα είναι σχετικά αμυδρά λόγω της ηλικίας τους. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτόν τον τύπο γαλαξία ως νάνο σφαιροειδή γαλαξία, ο οποίος περιγράφει μικρότερους γαλαξίες με χαμηλή φωτεινότητα, πολύ λίγη σκόνη και μεγαλύτερο αστρικό πληθυσμό.

Ο γαλαξίας Tucana Dwarf βρίσκεται περίπου 3,6 εκατομμύρια έτη φωτός από το κέντρο μάζας της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών, το οποίο απέχει αρκετά από τον Γαλαξία μας και άλλους γαλαξίες. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι ο Tucana Dwarf μπορεί να έχει υποχωρήσει σε αυτή την απομονωμένη γωνία του σύμπαντος μετά από μια στενή συνάντηση με έναν μεγαλύτερο γαλαξιακό γείτονα, την Ανδρομέδα, περίπου 11 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι βαρυτικές δυνάμεις που δημιουργούνται από μια τέτοια αλληλεπίδραση θα είχαν εκτοξεύσει τον μικρότερο γαλαξία (που, στην προκειμένη περίπτωση, ήταν ο Tucana Dwarf) σε μεγαλύτερη απόσταση.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο James Webb ανακαλύπτει το πιο μακρινό σουπερνόβα

Το Hubble μπόρεσε να κοιτάξει την τοπική ομάδα για να δει το μακρινό κοσμικό απολίθωμα, γνωστό ως Tucana Dwarf, χρησιμοποιώντας την Advanced Camera for Surveys και Wide Field and Planetary Camera 2. Η μελέτη της δομής, της σύνθεσης και της αστρικής εξέλιξης του γαλαξία θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την εποχή του επαναιονισμού, όταν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες σχηματίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS