ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΜάθετε τα πάντα για το "Neo Beta" ρομπότ!

Μάθετε τα πάντα για το “Neo Beta” ρομπότ!

«Κάποιες φορές, ένα ρομπότ χρειάζεται απλώς μια αγκαλιά». Αυτό είναι το μήνυμα του πολύ σύντομου βίντεο παρουσίασης του οικιακού ρομπότ 1X Neo Beta.

neo beta ρομπότ

Η νορβηγική εταιρεία ρομποτικής χρησιμοποίησε αυτό το βίντεο για να αποκαλύψει το νέο της ανθρωποειδές ρομπότ, ντυμένο με φούτερ, στις 30 Αυγούστου, και να δείξει πώς μπορεί να λειτουργεί στο σπίτι σας.

Διαβάστε σχετικά: World Robot Conference 2024: Top ανθρωποειδή ρομπότ

Η 1X δραστηριοποιείται στον τομέα της ανθρωποειδούς ρομποτικής εδώ και δέκα χρόνια, αρχικά με στόχο την ένταξή τους σε εργοστάσια και εμπορικές εγκαταστάσεις. Ένας καθοριστικός σταθμός στην στροφή προς τον καταναλωτή ήταν η συνεργασία της με την OpenAI το 2022, η οποία οδήγησε σε επιτυχημένη ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη σειρά ρομπότ 1X.

Φέτος, η εταιρεία άρχισε να δημοσιεύει βίντεο του ρομπότ 1X A1, ενός ανθρωποειδούς ρομπότ με χέρια και τροχούς. Σε αυτά τα κλιπ, τα ρομπότ παρουσιάζονται να καθαρίζουν βρώμικα τραπέζια, να διπλώνουν προσεκτικά ρούχα και να ανταποκρίνονται σε εντολές όπως: “Μπορείς, σε παρακαλώ, να σηκώσεις το φλιτζάνι;”

Το Neo Beta φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου. Έχει απομακρυνθεί το κάπως καρτουνίστικο πρόσωπο και έχει αντικατασταθεί με ένα μαύρο γυαλί. Αντί για τροχούς, το ρομπότ διαθέτει πόδια, ενώ οι λαβές έχουν αντικατασταθεί με χέρια που διαθέτουν 10 δάχτυλα.

Το βίντεο δεν παρέχει ουσιαστικές λεπτομέρειες για το ρομπότ και τη λειτουργία του, αλλά αφηγείται μια συγκινητική μικρή ιστορία. Σε αυτήν, το ρομπότ βρίσκεται σε ένα σαλόνι μαζί με μια νεαρή γυναίκα. Καθώς εκείνη κάθεται στον καναπέ και δένει τα παπούτσια της, το ρομπότ δείχνει το σακίδιό της και κάνει μια κίνηση ανασήκωσης των ώμων. Η γυναίκα απαντά με ένα «Ναι» και το ρομπότ της παραδίδει προσεκτικά το σακίδιο.

Η γυναίκα φεύγει από το δωμάτιο και ο Neo Beta εμφανίζεται χαμένος, καθώς κοιτάζει τα χέρια του και στη συνέχεια τη γυναίκα που φεύγει. Το ρομπότ της κάνει χειρονομίες να επιστρέψει, και όταν το κάνει, εκείνη τοποθετεί το χέρι της στους ώμους του, ενώ το ρομπότ την αγκαλιάζει στη μέση.

Σε μια ανακοίνωση για τη δοκιμή στο σπίτι, ο Bernt Børnich, Διευθύνων Σύμβουλος της 1X, τόνισε: «Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητά μας. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο που μας επιτρέπει να εισάγουμε με σιγουριά το NEO Beta στα σπίτια, όπου θα συλλέγει πολύτιμα σχόλια και θα επιδεικνύει τις δυνατότητές του σε πραγματικές συνθήκες».

Δείτε περισσότερα: Uber: Συνεργάζεται με την Cruise για δρομολόγια με ρομποταξί

Ο Børnich δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτή η ασφάλεια. Ωστόσο, φαίνεται ότι η 1X θα αποκτήσει κάποια γνώση για αυτή την ανάπτυξη μέσω διαδικασίας δοκιμής και λάθους, μέσα από μια προσεκτικά ελεγχόμενη δοκιμή beta σε “επιλεγμένα σπίτια για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης”.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες, όπως η τιμή, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η διαθεσιμότητα του ρομπότ καθώς και αν μπορεί να περπατήσει. Στο βίντεο, το Neo Beta εμφανίζεται σε διάφορες θέσεις, αλλά δεν το βλέπουμε ποτέ να μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο.

Παρόλα αυτά, η εμφάνιση και η κίνηση του ρομπότ έχουν δημιουργήσει στο κοινό μια γνώμη, ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άτομο ντυμένο με κοστούμι. Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ρομπότ κάτω από τη μοντέρνα μαύρη και γκρίζα φόρμα του, ενώ ορισμένες από τις κινήσεις του είναι ανατριχιαστικά ανθρώπινες.

Από την άλλη πλευρά, με την πρόσφατη έκρηξη στην ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ, παρατηρούμε ολοένα και πιο ρευστές κινήσεις και διαδραστικές συνομιλίες. Τα ρομπότ Figure 01, που λειτουργούν με τεχνολογία OpenAI, προσφέρουν εντυπωσιακή κινητικότητα και αλληλεπίδραση. Είναι επίσης φανερό πώς λειτουργούν τα ρομπότ Figure AI.

Διαβάστε επίσης: Elon Musk -Tesla: Εσωτερική χρήση των ανθρωποειδών ρομπότ Optimus

Ίσως το 1X θα μπορούσε να δημοσιεύσει ένα βίντεο που δείχνει το Neo Beta χωρίς το φούτερ του. Αυτό μπορεί να είναι κάπως άβολο για την φίλη του ρομπότ, οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να την αφήσουμε εκτός.

Πηγή: techradar

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS