ΑρχικήSecurityΗΠΑ: Καταπολεμούν τη ρωσική παραπληροφόρηση πριν τις εκλογές του 2024

ΗΠΑ: Καταπολεμούν τη ρωσική παραπληροφόρηση πριν τις εκλογές του 2024

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι το FBI κατέσχεσε 32 διαδικτυακούς τομείς που χρησιμοποιούνται από το δίκτυο επιρροής Doppelgänger, σε μια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης που στοχεύει το αμερικανικό κοινό ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών.

Δείτε επίσης: Doppelgänger: Νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω social media

ρωσική παραπληροφόρηση

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το Doppelgänger πιστεύεται ότι συνδέεται με τις ρωσικές εταιρείες Social Design Agency (SDA), Structura National Technology (Structura) και ANO Dialog που ελέγχονται από τη Ρωσική Προεδρική Διοίκηση.

Οι πράκτορες του Doppelgänger χρησιμοποίησαν τους τομείς (όλοι ελέγχονται με τον πίνακα ελέγχου φιλοξενίας ανοιχτού κώδικα Vesta) για να διαδώσουν ρωσική κυβερνητική προπαγάνδα που στόχευε στην προώθηση φιλορωσικών πολιτικών και συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία και της παραπληροφόρησης των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ και στις εκλογές στη Γερμανία, το Μεξικό και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Το Doppelgänger χρησιμοποίησε συχνά τομείς με “cybersquatted” που δημιουργήθηκαν για να μιμούνται νόμιμους ιστότοπους για τη διάδοση μηνυμάτων της ρωσικής κυβέρνησης που απεικονίζονται ψευδώς ως περιεχόμενο από αξιόπιστους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Η ομάδα μερικές φορές δημιούργησε επίσης τις δικές της επωνυμίες μέσων ενημέρωσης, όπως το Recent Reliable News, για να διαδώσει περαιτέρω περιεχόμενο ρωσικής παραπληροφόρησης.

Δείτε ακόμα: Doppelgänger: Εκστρατεία παραπληροφόρησης στοχεύει τη Γερμανία

Για να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε αυτούς τους ιστότοπους, το Doppelgänger χρησιμοποίησε διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης “influencers“, της προβολής πληρωμένων διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που δημιουργούνται περιστασιακά με τεχνητή νοημοσύνη) και της δημιουργίας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδύονταν αμερικανούς ή μη Ρώσους πολίτες.

εκλογές 2024

Αυτά τα προφίλ χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσίευση σχολίων με συνδέσμους σε τομείς καταλήψεων στον κυβερνοχώρο, με στόχο να παραπλανήσουν τους θεατές να πιστέψουν ότι ανακατευθύνονται σε νόμιμους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε επίσης κατηγορίες εναντίον των Ρώσων υπηκόων Konstantin Kalashnikov και Elena Afanasyeva, Διευθύντρια Έργων Ψηφιακών Μέσων και υπάλληλο του RT (πρώην Russia Today), ενός ρωσικού κρατικού μέσου, για ενορχήστρωση ενός σχεδίου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε και διένειμε Ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στο κοινό των ΗΠΑ.

Δημοσίευσαν σχεδόν 2.000 βίντεο στο YouTube που προβλήθηκαν περισσότερες από 16 εκατομμύρια φορές μέσω μιας εταιρείας δημιουργίας διαδικτυακού περιεχομένου μεσολάβησης που εδρεύει στο Τενεσί. Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Instagram και X.

Οι Kalashnikov, Afanasyeva και οκτώ άλλα στελέχη του RT, συμπεριλαμβανομένης της αρχισυντάκτριας Margarita Simonovna Simonyan, καθώς και μιας ομάδας χάκερ γνωστή ως “Russian Angry Hackers Did It” με δεσμούς RT και ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, έλαβαν επίσης κυρώσεις, από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC).

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Χαμάς: Πώς τα Social Media ενισχύουν την παραπληροφόρηση

Η παραπληροφόρηση αναφέρεται σε ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται σκόπιμα για να εξαπατήσουν άλλους. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως παραπλανητικά άρθρα ειδήσεων, παραποιημένες εικόνες και παραπλανητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η στρατηγική διάδοση της παραπληροφόρησης χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικά πλαίσια, όπως στην περίπτωση της ρωσικής παραπληροφόρησης, με στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ή την επιρροή στα εκλογικά αποτελέσματα. Ο αντίκτυπός του μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να οδηγήσει σε σύγχυση μεταξύ του γενικού πληθυσμού. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, οι μέθοδοι διάδοσης παραπληροφόρησης συνεχίζουν να εξελίσσονται, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη τη διάκριση των αληθινών γεγονότων από τα ψεύτικα στο σημερινό τοπίο της πληροφόρησης.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS