Ένα παγκόσμιο ζήτημα επιθέσεων malware που επηρεάζει σημαντικά τις συναλλαγές crypto, αλλάζοντας τις διευθύνσεις ανάληψης κατά τη διαδικασία συναλλαγής, έχει γίνει γνωστό. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού, που συχνά αναφέρεται ως “Clipper malware“, παρεμποδίζει δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο πρόχειρο, στοχεύοντας κυρίως διευθύνσεις πορτοφολιών crypto. Όταν ένας χρήστης αντιγράφει και επικολλά μια διεύθυνση πορτοφολιού για να μεταφέρει κρυπτονομίσματα, το κακόβουλο λογισμικό αντικαθιστά την αρχική διεύθυνση με μια που έχει οριστεί από τον εισβολέα. Εάν ο χρήστης ολοκληρώσει τη μεταφορά χωρίς να αντιληφθεί την αλλαγή, το κρυπτονόμισμα αποστέλλεται στο πορτοφόλι του εισβολέα, με αποτέλεσμα την οικονομική απώλεια.

Δείτε επίσης: BingX: Hackers έκλεψαν πάνω από $ 40 εκατ. σε crypto

Το ζήτημα παρουσίασε μια αξιοσημείωτη άνοδο δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις 27 Αυγούστου 2024, που οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους επηρεαζόμενους χρήστες. Το κακόβουλο λογισμικό διανέμεται συχνά μέσω ανεπίσημων εφαρμογών και προσθηκών, ειδικά σε εφαρμογές Android και web, αλλά οι χρήστες iOS θα πρέπει επίσης να παραμένουν σε επαγρύπνηση. Πολλοί χρήστες εγκαθιστούν κατά λάθος αυτές τις κακόβουλες εφαρμογές ενώ αναζητούν λογισμικό στη μητρική τους γλώσσα ή μέσω ανεπίσημων καναλιών, συχνά λόγω περιορισμών στις χώρες τους.

Οι χρήστες του GitHub έχουν στοχοποιηθεί ξανά σε μια σκανδαλώδη απόπειρα κακόβουλου λογισμικού για το μυστικό clipper. Το δημιουργικό τέχνασμα συγκάλυπτε κακόβουλο κώδικα για να ξεγελάσει τους χρήστες της δημοφιλούς λειτουργίας αναζήτησης του GitHub όταν αναζητούν δημοφιλείς όρους.

Τα μέτρα προστασίας της Binance

Μαύρη λίστα ύποπτων διευθύνσεων: Περιέχει τις διευθύνσεις των εισβολέων για να αποτρέψει περαιτέρω δόλιες συναλλαγές. Αυτό έχει αποτρέψει με επιτυχία πολλές απόπειρες απόσυρσης από πιθανά θύματα.

Ειδοποιήσεις χρηστών: Ενημέρωση των επηρεαζόμενων χρηστών σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό και παρότρυνση για έλεγχο των συσκευών τους για τυχόν ύποπτο λογισμικό ή πρόσθετα.

Αναφορά περιστατικών: Ζητείτε από τους επηρεαζόμενους χρήστες να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά τους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανάλυση του Clipper malware και των προσθηκών που εμπλέκονται.

Συνεχής παρακολούθηση: Η ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί για νέες απειλές

και να ενημερώνει ανάλογα τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Δείτε ακόμα: Συνελήφθησαν ύποπτοι για κλοπή crypto αξίας $230 εκατομμυρίων

Μέτρα για να παραμείνουμε ασφαλείς

Για να προστατεύσετε τις συναλλαγές crypto σας, από το Clipper malware, εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές ασφαλείας:

Επαλήθευση αυθεντικότητας: Βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές και τα plugins που χρησιμοποιείτε είναι αυθεντικές και όχι πλαστές ή δυνητικά επιβλαβείς εκδόσεις. Αποφύγετε τη λήψη λογισμικού από ανεπίσημες πηγές.

Διπλός έλεγχος διευθύνσεων: Ελέγχετε πάντα διπλά ή και τριπλά τη διεύθυνση ανάληψης προτού ολοκληρώσετε οποιαδήποτε συναλλαγή. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να αποτρέψει σημαντικές οικονομικές απώλειες. Για να είστε ιδιαίτερα ασφαλείς, μπορείτε να κρατήσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης της διεύθυνσης ανάληψης ακριβώς πριν από την αποστολή της πληρωμής και να ζητήσετε από τον παραλήπτη να την επαληθεύσει με μια φωτογραφία, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα κακόβουλου λογισμικού.

Μείνετε ενημερωμένοι: Μείνετε ενημερωμένοι με τις πιο πρόσφατες συμβουλές ασφαλείας από την Binance και άλλες αξιόπιστες πηγές. Η ευαισθητοποίηση είναι βασικό συστατικό της κυβερνοασφάλειας.

Χρήση λογισμικού ασφαλείας: Εγκαταστήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές σας για τον εντοπισμό και την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού. Ενημερώνετε τακτικά αυτό το λογισμικό για προστασία από νέες απειλές.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Έκλεισαν 47 crypto exchange υπηρεσίες που χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύματα αυτού του τύπου απάτης. Η ομάδα ασφαλείας της Binance παραμένει προσηλωμένη στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων σας και στην παροχή των εργαλείων και των πληροφοριών που απαιτούνται για να παραμείνετε ασφαλείς καθώς εξελίσσεται αυτή η κατάσταση.

Πηγή: binance