Μια πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να σώσει τη Γη από μια καταστροφική πρόσκρουση αστεροειδούς, σύμφωνα με μια πρώτη στο είδος της εργαστηριακή μελέτη.

Δείτε επίσης: Ο αστεροειδής Apophis θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2029;

Το νέο πείραμα, που διεξήχθη χρησιμοποιώντας την πιο ισχυρή εργαστηριακή πηγή ακτινοβολίας στον κόσμο, έδειξε ότι η έκρηξη ενός συντονισμένου πυρηνικού χτυπήματος κοντά σε έναν αστεροειδή θα παρήγαγε αρκετή δύναμη για να τον εκτρέψει από μια θανατηφόρα σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, η ίδια η έκρηξη δεν θα έκανε όλη τη δουλειά. Η εκτροπή θα γινόταν από την ισχυρή έκρηξη ακτίνων Χ που θα ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης, σύμφωνα με την ομάδα που χειρίζεται την πηγή ακτινοβολίας μηχανής Ζ στο Sandia National Laboratory. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature.

Το 2023, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι η πλανητική άμυνα είναι εθνική προτεραιότητα. Προηγούμενες προσομοιώσεις έδειξαν ότι το ωστικό κύμα που προκαλείται από μια πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να παρέχει αρκετή δύναμη για να εκτρέψει επιτυχώς έναν επερχόμενο αστεροειδή. Αλλά οι αστεροειδείς που εκτρέπονταν ακίνδυνα σε αυτά τα σενάρια ήταν αυτοί που εντοπίστηκαν δεκαετίες νωρίτερα. Οι αστεροειδείς που εμφανίζονται μόλις μερικά χρόνια μακριά από τη Γη, θεωρήθηκαν πολύ κοντά για να απομακρυνθούν χωρίς να στείλουν επικίνδυνα θραύσματα στη Γη.

Δείτε ακόμα: Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον πλανήτη Άρη

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι μια συνεχιζόμενη έρευνα του ουρανού της NASA

υπολόγισε ότι περίπου 25.000 αντικείμενα αρκετά μεγάλα ώστε να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή παραμονεύουν κοντά στη Γη. Και επειδή πολλά από αυτά είναι κρυμμένα από την λάμψη του ήλιου, έχει εντοπιστεί μόνο το ένα τρίτο των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.

Για να διερευνήσουν πώς μία πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να αποτρέψει έναν Αρμαγεδδώνα, οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη τοποθέτησαν ένα δέκατο του γραμμαρίου πυρίτιο που μοιάζει με αστεροειδή, σε ένα κομμάτι εξαιρετικά λεπτού αλουμινόχαρτου μέσα στη μηχανή Z της Sandia.

Μετά την πυροδότηση της μηχανής Ζ, δημιούργησε μαγνητικά πεδία που συμπίεσαν το αέριο αργό μέσα σε ένα πλάσμα τόσο καυτό όσο ο ήλιος. Αυτό διέλυσε αμέσως το αλουμινόχαρτο, παράγοντας μια έκρηξη ακτίνων Χ που άφησε το ψήγμα διοξειδίου του πυριτίου σε μέγεθος κόκκου καφέ, να επιπλέει στον αέρα για περίπου 20 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Δείτε επίσης: Η Γη κάποτε είχε έναν δακτύλιο σαν του Κρόνου

Έχοντας επιβεβαιώσει ότι η πειραματική τους εγκατάσταση λειτουργεί, οι ερευνητές θα τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με πιθανά σενάρια πρόσκρουσης και εκτροπής, βασισμένη σε μια βιβλιοθήκη υποθετικών αστεροειδών που θα μπορούσαν να συμβουλευτούν πριν από μια πραγματική σύγκρουση.

Πηγή: livescience