ΑρχικήSecurityINTERPOL: Σύλληψη οκτώ ατόμων για phishing & romance scams

INTERPOL: Σύλληψη οκτώ ατόμων για phishing & romance scams

Η INTERPOL συνέλαβε οκτώ άτομα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία στα πλαίσια μιας επιχείρησης καταστολής phishing και romance scams. Η επιχείρηση ονομάζεται Operation Contender 2.0 και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των κυβερνοεγκλημάτων στη Δυτική Αφρική.

INTERPOL phishing και romance scams

Σε μια περίπτωση, οι αρχές εντόπισαν μια phishing εκστρατεία που στόχευε Ελβετούς πολίτες και οδήγησε σε απώλειες άνω των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κυβερνοεγκληματίες εμφανίζονταν ως αγοραστές σε μικρά advertising websites και χρησιμοποιούσαν QR codes για να κατευθύνουν τα θύματα σε ιστότοπους που μιμούνταν μια νόμιμη πλατφόρμα πληρωμών. Τα θύματα πληκτρολογούσαν τις προσωπικές πληροφορίες τους, όπως τα διαπιστευτήριά τους ή τους αριθμούς των καρτών τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για απάτη.

Δείτε επίσης: Europol: Εξαρθρώθηκε η πλατφόρμα επικοινωνιών Ghost – Συλλήψεις εγκληματιών

Οι δράστες υποδύθηκαν επίσης, τηλεφωνικά, τους πράκτορες εξυπηρέτησης πελατών της υποτιθέμενης πλατφόρμας.

Έως και 260 αναφορές απάτης λέγεται ότι ελήφθησαν από τις ελβετικές αρχές μεταξύ Αυγούστου 2023 και Απριλίου 2024. Έτσι, ξεκίνησε έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό της εκστρατείας στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο κύριος ύποπτος πίσω από τα phishing και romance scams ομολόγησε την ενοχή του και είπε ότι κέρδισε άνω των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέντε άλλα άτομα που διεξήγαγαν κακόβουλες δραστηριότητες στην ίδια τοποθεσία έχουν επίσης συλληφθεί.

Δείτε επίσης: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που συνδέονται με το LockBit ransomware

Οι αρχές εντόπισαν και μια άλλη περίπτωση, ένα romance scam, και συνέλαβαν έναν ύποπτο και τον συνεργό του στη Νιγηρία στις 27 Απριλίου 2024. Οι φινλανδικές αρχές είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία της Νιγηρίας, μέσω της INTERPOL, για ένα θύμα που έχασε πολλά χρήματα.

Σε αυτού του είδους τα οικονομικά εγκλήματα, οι απατεώνες δημιουργούν συνήθως πλαστές διαδικτυακές ταυτότητες σε εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να αναπτύξουν ρομαντικές ή στενές σχέσεις με υποψήφια θύματα. Αφού δημιουργήσουν σχέση, ζητούν χρήματα από τα θύματα.

Η INTERPOL συνέλαβε οκτώ άτομα για συμμετοχή σε phishing και romance scams

«Αξιοποιώντας την αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν μια σειρά τεχνικών για να κλέψουν δεδομένα και να εκτελέσουν δόλιες δραστηριότητες», δήλωσε ο Neal Jetton.

«Αυτές οι πρόσφατες επιτυχημένες συνεργασίες, στα πλαίσια του Operation Contender 2.0, καταδεικνύουν τη σημασία της συνεχούς διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Ο αυξανόμενος αριθμός των εγκληματιών του κυβερνοχώρου και οι ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνικές τους αποτελούν σημαντική πρόκληση για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου παγκοσμίως. Ωστόσο, μέσω επιχειρήσεων όπως αυτή στη Δυτική Αφρική, η INTERPOL συνεχίζει να επιδεικνύει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου για όλα τα άτομα και τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: Επίδοξος δολοφόνος συνελήφθη μέσω cybersecurity site

Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα άτομα να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Μόνο μέσω ενός ενιαίου μετώπου μπορούμε να παραμείνουμε μπροστά από τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να οικοδομήσουμε μια ασφαλέστερη διαδικτυακή κοινότητα για όλους.

Πηγή: thehackernews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS