Όταν τα παιδιά είναι χρόνια άρρωστα και δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, δεν είναι μόνο η ασθένεια που μπορεί να είναι εξουθενωτική – ο αποχωρισμός από την τάξη και τους φίλους μπορεί επίσης να τα επηρεάσει αρνητικά. Ωστόσο, το ρομπότ AV1 βοηθά τώρα άρρωστα παιδιά να μην χάνουν μαθήματα.

Δείτε επίσης: GR-2: Νέο ανθρωποειδές ρομπότ με πιο “ανθρώπινη” κίνηση

Για νέους που υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η νορβηγική εταιρεία No Isolation ανέπτυξε το ρομπότ AV1, το οποίο μπορεί να πάρει τη θέση ενός παιδιού στην τάξη, χρησιμεύοντας ως μάτια, αυτιά και φωνή και βοηθώντας το να μην χάσει τα μαθήματα και την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του.

Το AV1 μοιάζει με μια κενή, απλοποιημένη έκδοση ανθρώπινου κεφαλιού και κορμού. Μπορεί να περιστρέφεται 360 μοίρες και είναι εξοπλισμένο με κάμερα, μικρόφωνο και ηχείο. Οι δάσκαλοι το τοποθετούν σε ένα γραφείο στην τάξη και ο μαθητής το ελέγχει από απόσταση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, για την οποία τους δίνεται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης.

Ο Florence Salisbury της No Isolation, λέει ότι υπάρχουν 3.000 ενεργές μονάδες AV1 σε 17 χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, και οι δύο έχουν πάνω από 1.000 από τα ρομπότ σε λειτουργία.

Δείτε ακόμα: Μάθετε τα πάντα για το “Neo Beta” ρομπότ!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχολεία μπορούν να νοικιάσουν το AV1 σε παιδιά για περίπου 200 $ το μήνα ή να επιλέξουν μια εφάπαξ αγορά για λίγο κάτω από 4.960 $

, με ένα επιπλέον πακέτο υπηρεσιών περίπου 1.045 $ ετησίως, ώστε να μην χάνουν τα μαθήματά τους.

Ο Salisbury λέει ότι ίσως το μεγαλύτερο όφελος του ρομπότ είναι η ικανότητά του να διατηρεί κοινωνικούς δεσμούς. Μοιράστηκε την ιστορία ενός 15χρονου μαθητή στο Warwickshire της Αγγλίας, που χρησιμοποιεί το AV1, οι φίλοι του οποίου παίρνουν το ρομπότ για μεσημεριανό γεύμα μαζί τους, κρατώντας τον στον κοινωνικό τους κύκλο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές στατιστικές, πάνω από το 19% των παιδιών στην Αγγλία απείχαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα μάθήματα το φθινόπωρο του 2023/24, το 7,8% μόνο λόγω ασθένειας, που είναι υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, υποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του AV1.

Δείτε επίσης: World Robot Conference 2024: Top ανθρωποειδή ρομπότ

Σύμφωνα με τον Salisbury, το AV1 έχει σχεδιαστεί με ισχυρά χαρακτηριστικά απορρήτου. Δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα και η εφαρμογή αποτρέπει στιγμιότυπα οθόνης ή ηχογραφήσεις. Η κρυπτογράφηση διασφαλίζει τη ζωντανή ροή και μόνο μία συσκευή μπορεί να συνδεθεί τη φορά, με το κεφάλι και τα μάτια του ρομπότ να φωτίζονται για να σηματοδοτήσουν την ενεργή χρήση.

Πηγή: cnn