Οι πράκτορες κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ έχουν αποτρέψει περισσότερες από 500 επιθέσεις ransomware από το 2021, σύμφωνα με report του Bloomberg News.

Οι προσπάθειες του Κέντρου Εγκλημάτων Κυβερνοχώρου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) περιλαμβάνουν την ειδοποίηση κυβερνητικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν γίνει στόχοι εκβιασμού.

Δείτε επίσης: Πώς να δώσετε προτεραιότητα στην προστασία δεδομένων σε κρίσιμα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών;

Οι ερευνητές παρακολουθούν την διαδικτυακή κυκλοφορία αναζητώντας ενδείξεις κακόβουλης δραστηριότητας και προσπαθούν να εντοπίσουν τις συμμορίες που εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία. Από το 2021, έχουν αποτραπεί 537 επιθέσεις ransomware, εκ των οποίων οι 150 συνέβησαν μόνο το τελευταίο έτος. Σχεδόν το 20% των στόχων είναι κυβερνητικές υπηρεσίες, ακολουθούμενες από οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Prado ανέφερε ότι, αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει συγκεκριμένες ομάδες χάκερ λόγω των ενεργών ερευνών, υπάρχουν συμμορίες εκτός ΗΠΑ που συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα. Η επιβολή του νόμου παραμένει προκλητική, καθώς πολλές επιθέσεις αποτρέπονται προτού καν συμβούν.

Διαβάστε ακόμη: Lego: Παραβιάστηκε το site της για προώθηση crypto scam

Ένα πρόσφατο report της Chainalysis αποκάλυψε ότι η αξία των κεφαλαίων που προέρχονται από hacking και επιθέσεις ransomware αυξήθηκε κατά 84% στους πρώτους επτά μήνες του έτους, φτάνοντας τα 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής του bitcoin και στις επιθέσεις σε μεγαλύτερους οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, ερευνητές της HP Wolf Security εντόπισαν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματίες για τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού (malware), υποδεικνύοντας την είσοδο σε μια νέα εποχή στην κυβερνοασφάλεια.

Δείτε περισσότερα: Η ομάδα Salt Typhoon παραβίασε εταιρείες τηλεπικοινωνίας των ΗΠΑ

Ο Lou Steinberg, πρώην CTO της TD Ameritrade, προειδοποίησε ότι οι hackers εισβάλλουν σε εργαλεία που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές, καθιστώντας την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πηγή: pymnts