Η ρωσική εταιρεία media VGTRK, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τους κύριους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, φαίνεται να χτυπήθηκε από Ουκρανούς hackers, ανήμερα των γενεθλίων του Vladimir Putin.

Ο ιστότοπος της VGTRK δεν λειτουργούσε, νωρίς τη Δευτέρα, και το ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24 δεν ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο livestream, έρχονταν αντιμέτωποι με ένα μήνυμα σφάλματος που έλεγε: “Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Δεν υπάρχει διακομιστής για να χειριστεί αυτό το αίτημα“.

Δείτε επίσης: Microsoft και DOJ στόχευσαν την υποδομή των Ρώσων hackers ColdRiver

Η κρατική εταιρεία media αντιμετώπισε μια ισχυρή hacking επίθεση στην ψηφιακή της υποδομή“, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov. Πρόσθεσε ότι η VGTRK εργάζεται για να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για την επίθεση και το στόχο της.

Η VGTRK δήλωσε ότι η διαδικτυακή της υπηρεσία είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση στη διάρκεια της νύχτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδησεογραφικά κανάλια της εταιρείας ενημερώνουν τους Ρώσους για τις εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι Ουκρανοί hackers ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση στη ρωσική εταιρεία media VGTRK, την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος κλείνει τα 72 του χρόνια.

Ουκρανοί hackers «ευχήθηκαν» στον Putin για τα γενέθλιά του πραγματοποιώντας μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη ρωσική κρατική εταιρεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών“, είπε πηγή στο Reuters.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Gazeta.ru ανέφερε ότι η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο τις διαδικτυακές και εσωτερικές υπηρεσίες της VGTRK.

Δείτε επίσης: Οι hackers CeranaKeeper στοχεύουν τη Νοτιοανατολική Ασία

Οι διαδικτυακές εκπομπές και οι εσωτερικές υπηρεσίες είναι εκτός λειτουργίας και ακόμη και το Διαδίκτυο και η τηλεφωνία δεν λειτουργούν. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διορθωθούν

“, φέρεται να ανέφερε η πηγή του Gazeta.ru.

Λέγεται, ακόμα, ότι οι hackers διέγραψαν τα πάντα από τους servers, συμπεριλαμβανομένων των αντιγράφων ασφαλείας.

Ενώ η VGTRK δεν έχει ακόμη εκδώσει πλήρη δήλωση σχετικά με την έκταση της ζημιάς, οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο προτείνουν ότι η επίθεση μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ψηφιακού πολέμου εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το περιστατικό υπογραμμίζει την ευπάθεια των υποδομών ζωτικής σημασίας απέναντι σε εξελιγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο. Καθώς τα δύο έθνη βρίσκονται σε σύγκρουση, είναι προφανές ότι το ψηφιακό πεδίο μάχης έχει γίνει εξίσου σημαντικό με το φυσικό. Αυτή η συνειδητοποίηση απαιτεί βελτιωμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας και αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές.

Δείτε επίσης: Οι επιθέσεις των Βορειοκορεατών hackers Andariel έχουν οικονομικά κίνητρα

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται στην ψηφιακή εποχή, είναι ζωτικής σημασίας για τις κρατικές και τις ιδιωτικές οντότητες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και οι επενδύσεις σε τεχνολογίες άμυνας στον κυβερνοχώρο αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών και την προστασία από πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: www.reuters.com