Ένας Αμερικανός δικαστής αναγκάζει τη Google να ανοίξει το Google Play Store στον ανταγωνισμό, επιτρέποντας τη δημιουργία και άλλων αγορών εφαρμογών και συστημάτων πληρωμών.

Με αυτή την απόφαση, ο δικαστής James Donato δικαιώνει την Epic Games στη μάχη της κατά της Google, η οποία ξεκίνησε το 2020. Ο κατασκευαστής του Fortnite κατηγόρησε την Google για αντιανταγωνιστικές πρακτικές και εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά εφαρμογών. Η Epic είχε, επίσης, κατηγορήσει τη Google ότι πληρώνει εταιρείες hardware και κατασκευαστές τηλεφώνων Android για να μην αναπτύσσουν ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών.

Τι πρέπει να κάνει η Google σύμφωνα με τη νέα εντολή του δικαστή;

Με τη νέα εντολή, η Google δεν μπορεί πλέον να συνάπτει συμφωνίες κατανομής εσόδων με κατασκευαστές τηλεφώνων, για να προεγκαταστήσουν το Play Store σε εμφανές σημείο στις αρχικές τους οθόνες. Επίσης, δεν μπορεί να τους πληρώνει για να μην προεγκαταστήσουν ένα ανταγωνιστικό κατάστημα εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Η λειτουργία “Ask Photos” της Goοgle απαντά σε ερωτήματα

Ταυτόχρονα, απαγορεύεται να πληρώνει εταιρείες για να μην ανταγωνίζονται το Google Play Store, απαγορεύεται να χρεώνει προγραμματιστές για να «εκκινήσουν μια εφαρμογή πρώτα ή αποκλειστικά» στο Play Store και δεν μπορεί πλέον να αναγκάζει τους πελάτες να χρησιμοποιούν το εσωτερικό σύστημα χρέωσης, το οποίο επιβάλλει τέλη έως και 30 %.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι νέοι περιορισμοί στο Google Play ενδέχεται να επιτρέψουν στους προγραμματιστές να διατηρήσουν περισσότερα έσοδα, παρακάμπτοντας τους κανόνες ή τις χρεώσεις της Gοogle.

Οι κατασκευαστές εφαρμογών δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το Google Play Billing και θα μπορούν να ενημερώνουν τους χρήστες τους για φθηνότερα διαδικτυακά προϊόντα στον ιστότοπό τους.

Ο δικαστής είπε, ακόμα, ότι η Google θα πρέπει να επιτρέπει σε ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο εφαρμογών του Google Play. Τέλος, καταστήματα εφαρμογών Android τρίτων θα μεταφερθούν στο δικό της κατάστημα εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Gοogle Pay: Email προσθήκης “νέας κάρτας” ανησυχούν τους χρήστες

Η Epic Games και η Google θα σχηματίσουν επίσης μια τριμελή επιτροπή, που θα εξετάζει τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση της Google.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1η Νοεμβρίου και θα ισχύουν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κυριαρχία της Gοogle στην αγορά εφαρμογών για κινητά. Το Google Play store ήταν η κύρια πηγή λήψης εφαρμογών για τους χρήστες Android. Με τις παραπάνω εντολές, οι ανταγωνιστές μπορούν πλέον να εισέλθουν στην αγορά και να προσφέρουν τα δικά τους καταστήματα εφαρμογών, δίνοντας στους προγραμματιστές περισσότερες επιλογές και ενδεχομένως οδηγώντας σε καλύτερους όρους για αυτούς.

Ωστόσο, μένει να δούμε αν αυτές οι αλλαγές θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά εφαρμογών. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουν τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών να κερδίσουν στους χρήστες Android, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το Google Play store. Επιπλέον, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν στο Goοgle Play store, καθώς έχει μεγαλύτερη βάση χρηστών και προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και υποστήριξη για τις εφαρμογές τους.

Δείτε επίσης: Η Google φέρνει το Gmail Q&A σε iOS συσκευές

Πάντως, η απόφαση αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μονοπωλιακή δύναμη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και τον έλεγχό τους σε διάφορες πτυχές της ψηφιακής αγοράς. Η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών της Goοgle, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες νομικές προκλήσεις στο μέλλον.

Η Google, από τη μεριά της, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι θα θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών.

Πηγή: www.cnbc.com