Η Microsoft βελτιώνει την υποστήριξη passkeys στα Windows 11. Το επανασχεδιασμένο Windows Hello θα επιτρέψει στους χρήστες να επιλέξουν πώς θέλουν να αποθηκεύσουν τα passkeys τους αλλά και να τα συγχρονίσουν με τον λογαριασμό Microsoft ή να τα αποθηκεύσουν με τα 1Password, Bitwarden ή άλλους παρόχους passkey.

Τα passkeys επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες χωρίς να πληκτρολογούν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιούν βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου, και παρέχουν μια πιο ασφαλή και βολική εναλλακτική σε σχέση με τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Η τεχνολογία δημιουργεί ένα ζεύγος cryptographic key (ένα public και ένα private), που συσχετίζεται με τον λογαριασμό ενός χρήστη. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία passkeys χρησιμοποιούν το public key για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα ενός ατόμου ταιριάζοντάς το με το private key, που διατηρείται στη συσκευή του χρήστη.

Δείτε επίσης: Νέα ευπάθεια Bluetooth διαρρέει Passkeys κατά τη σύζευξη

Με το νέο API για third-party password και passkeys managers, οι developers θα μπορούν να συνδεθούν απευθείας στην εμπειρία των Windows 11, ώστε να μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο passkey από την κινητή συσκευή τους για έλεγχο ταυτότητας στον υπολογιστή τους.

Προς το παρόν, μπορεί να γίνει αυτό σε ορισμένες εφαρμογές μέσω QR codes και άλλων τρόπων ελέγχου ταυτότητας, αλλά με την πλήρη υποστήριξη της Microsoft

η εμπειρία χρήσης passkeys στα Windows θα να γίνει πολύ καλύτερη.

Η Microsoft επανασχεδιάζει επίσης το μήνυμα του Windows Hello, για να συμπεριλάβει και τη δυνατότητα ρύθμισης συγχρονισμού passkeys στον λογαριασμό Microsoft ή για την αποθήκευσή τους αλλού.

Δείτε επίσης: Google Password Manager: Τα passkeys θα συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναγνώριση προσώπου, δακτυλικό αποτύπωμα ή PIN για έλεγχο ταυτότητας με passkey σε πολλές συσκευές με Windows 11.

Τα μέλη του Windows Insiders θα αποκτήσουν πρώτα πρόσβαση σε αυτές τις νέες λειτουργίες passkey «τους επόμενους μήνες». Επομένως, οι άλλοι χρήστες των Windows 11 θα αργήσουν να δουν αυτή τη βελτίωση.

Η Microsoft βελτιώνει την υποστήριξη passkeys στα Windows 11

Το Passkey είναι ένα σχετικά νέο σύστημα ελέγχου ταυτότητας που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Οι προσπάθειες για ένα ασφαλές μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα αποδίδουν καρπούς, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες υποστηρίζουν πλέον τη χρήση τους.

Δείτε επίσης: AWS: Εισάγει passkeys και κάνει το MFA υποχρεωτικό σε root users

Πριν λίγο καιρό, και η Google ανακοίνωσε ότι τα passkeys στο Google Password Manager θα συγχρονίζονται αυτόματα μεταξύ συσκευών Windows, macOS, Linux, Android και ChromeOS.

Πηγή: www.theverge.com