ΑρχικήsecurityΤο FBI συνέλαβε τον ιδρυτή του παράνομου site “Silk Road” – “Δρόμο...

Το FBI συνέλαβε τον ιδρυτή του παράνομου site “Silk Road” – “Δρόμο του Μεταξιού”

Το FBI κατάσχεσε το domain μιας ιστοσελίδας που ονομάζεται Silk Road («δρόμος του μεταξιού»), που θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή παράνομα διαδικτυακά «στέκια» για την αγορά ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι αρχές συνέλαβαν τον υποτιθέμενο ιδρυτή του site, Ross William Ulbricht, γνωστό και ως “Dread Pirate Roberts,” στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος φέρεται να είχε στην κατοχή του 26.000 Bitcoins αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων.

Κατά την διεξαγωγή των ερευνών του, το FBI χρησιμοποίησε τις πληροφορίες από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο Comcast και συνεργάστηκε με την Τελωνειακή και Συνοριακή Αστυνομία, την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων, την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

ross_ulbricht_woods

Ο Ross William Ulbricht, ο οποίος είναι 29 χρονών και απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, κατηγορείται για συνωμοσία, διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις hacking σε πληροφοριακά συστήματα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Η ιστοσελίδα ‘Silk Road’, η οποία λειτουργούσε από τις αρχές του 2011, προσέφερε ακόμα και “μαθήματα” σχετικά με την παραβίαση μηχανημάτων ΑΤΜ, λίστες επαφών της μαύρης αγοράς, παραχαράκτες, πώληση όπλων, καθώς και ενοικίαση μπράβων.

Η ιστοσελίδα ήταν προσβάσιμη μόνο μέσω της εφαρμογής δρομολόγησης (router) Onion [Tor], ο οποίος είναι ένας ανώνυμος web browser  για δίκτυα Tor και επιτρέπει σε ορισμένες ιστοσελίδες να λειτουργούν χωρίς να εντοπίζονται από τις αρχές. Αυτό είναι εφικτό με δρομολόγηση της σύνδεσης μέσα από πολλά διαφορετικά επίπεδα ανωνυμίας για να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της μοναδικής IP διεύθυνσης.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι, στις 29 Μαρτίου, ο Ulbricht ζήτησε από έναν χρήστη του “Silk Road” να δολοφονήσει έναν άλλον χρήστη που απειλούσε ότι θα αποκαλύψει τα ονόματα χιλιάδων χρηστών της ιστοσελίδας.

Επίσης, το FBI αναφέρει ότι, στο προφίλ του Ulbricht στο LinkedIn επισημαίνονται τα κίνητρά του για την λειτουργία της αγοράς ναρκωτικών:

«Αγαπώ τη μάθηση και τη χρήση υλικών για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μου. Φυσικό λοιπόν ήταν να σπουδάσω φυσική στο κολέγιο και εργάστηκα ως ερευνητής για πέντε χρόνια. Δημοσίευσα τα ευρήματά μου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πέντε φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για πρώτη φορά σε οργανικές ηλιακές κυψέλες και στη συνέχεια σε κρυστάλλους EuO thin-film. Ο στόχος μου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής μου ήταν απλά να επεκτείνω τα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης.

Τώρα, οι στόχοι μου έχουν αλλάξει. Θέλω να χρησιμοποιήσω την οικονομική θεωρία ως μέσο για να καταργηθεί η χρήση του εξαναγκασμού και της καταπίεσης μεταξύ της ανθρωπότητας. Όπως ακριβώς έχει καταργηθεί πλέον σχεδόν παντού η δουλεία, πιστεύω η βία και ο εξαναγκασμός όλων των μορφών βίας από ένα άτομο σε ένα άλλο μπορεί να τερματιστεί. Η πιο διαδεδομένη και συστηματική χρήση βίας είναι μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των κυβερνήσεων. Έτσι αυτή είναι η δική μου σημερινή προσπάθεια. Για αυτόν τον σκοπό, έχω δημιουργήσει μια οικονομική προσομοίωση για να προσφέρω στους ανθρώπους μια εμπειρία από πρώτο χέρι για το πως θα ήταν αν ζούσαν σε έναν κόσμο χωρίς τη χρήση συστημικής κρατικής βίας.»

Οι χρήστες της ιστοσελίδας διεξήγαγαν συναλλαγές χρησιμοποιώντας μια ανώνυμη μορφή ψηφιακού νομίσματος που ονομάζεται Bitcoins. Το Bitcoin είναι ένα ανώνυμο εικονικό είδος νομίσματος που πολύ συχνά έχει χρησιμοποιηθεί από τους εγκληματίες για την διατήρηση της ανωνυμίας στις συναλλαγές πληρωμών. Η μέθοδος αυτή έχει γίνει κύριο νόμισμα για ηλεκτρονικούς εγκληματίες, μετά το κλείσιμο του Liberty Reserve λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ανωνυμίας που παρέχει.

Τα νέα για την διακοπή του Silk Road φαίνεται πως έχουν πλήξει την αξία του Bitcoin και η αξία του νομίσματος έχει πέσει γύρω στο 20% κάτω.

Bitcoin price

Τους τελευταίους μήνες, οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγόρησαν επτά άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Liberty Reverse, το οποίο οι εισαγγελείς περιγράφουν ως μια επιχείρηση αξίας 6.000.000.000 δολαρίων, με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες διευκολύνοντας τη μαύρη αγορά στις συναλλαγές από την αγορά κλεμμένων ταυτοτήτων μέχρι και την παιδική πορνογραφία.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το διαδικτυακό έγκλημα ενώ οι διωκτικές αρχές εργάζονται για την καλύτερη αντιμετώπιση παρεμφερούς ηλεκτρονικής εγκληματικότητας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS