ΑρχικήsecurityGoogle: μικρός ο κίνδυνος ιών στο Android

Google: μικρός ο κίνδυνος ιών στο Android

Μία εις βάθος ανάλυση των κινδύνων που κρύβουν οι εφαρμογές που εγκαθιστούν οι χρήστες στο Android πραγματοποίησε η Google. Απ’ ότι φαίνεται τα συμπεράσματα είναι αρκετά καθησυχαστικά καθώς η εγκατάσταση μιας εφαρμογής περνά μέσα από αρκετά “φίλτρα”.

Αναλυτικότερα τα δεδομένα έδειξαν ότι  λιγότερες από 0,001% των εγκαταστάσεων (μία στις 100.000) οδηγούν σε βλαβερά αποτελέσματα για τον χρήστη. Η συλλογή των στοιχείων αυτών βασίστηκε στο “Verify Apps” και στο “Play Services”, που είναι εφαρμογές οι οποίες τρέχουν στο Android λειτουργικό. Το 95% των συσκευών έχουν ενεργοποιημένες αυτές τις προστατευτικές λειτουργίες οι οποίες ελέγχουν τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε για πιθανή βλαβερή συμπεριφορά.

Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε τη σειρά από φίλτρα που περνάει μια εφαρμογή προτού εγκατασταθεί στη συσκευή σας. Όλες οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δουν τί είδους άδειες (permissions) ζητά μια εφαρμογή κατά την εγκατάστασή της και να την “τρέξουν” σε προστατευμένο περιβάλλον. Το δεύτερο φίλτρο αποτελεί το Verify Apps που αναφέραμε το οποίο ελέγχει εάν μία εφαρμογή κρύβει βλαβερή συμπεριφορά. Το επόμενο φίλτρο έρχεται προ-ενεργοποιημένο σε όλες τις συσκευές Android και αποτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες τοποθεσίες επιτρέποντας τη χρήση μόνο ασφαλών πηγών όπως είναι το Google Play. Αυτό φυσικά μπορεί να απενεργοποιηθεί αλλά οι χρήστες δεν έχουν λόγο να το κάνουν αυτό καθώς πράγματι εγκαθιστούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές τους μέσω της εφαρμογής της Google.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα 0,5% των εφαρμογών που εγκαθίστανται ελέγχονται από το λειτουργικό και κρίνονται ως πιθανά  βλαβερές. Από αυτές, τελικά μόνο το 0,13% εγκαθίσταται από τους χρήστες. Τέλος μόνο το 0,001% από αυτές καταφέρνουν και αποφεύγουν τα συστήματα ασφαλείας του Android.

Είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις του λειτουργικού από άποψη ασφαλείας αν λάβουμε υπόψιν ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τη χρήση antivirus. Εάν εγκαταστήσετε επιπλέον προστασία antivirus τότε είναι βέβαιο ότι θα είστε πάρα πολύ ασφαλείς.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο τί κάνουν οι βλαβερές αυτές εφαρμογές:
-To 40% περίπου είναι “fraudware” δηλαδή εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του κινητού σας ώστε να πλουτίσουν (πχ αποστολή ακριβών SMS).
-Ένα ακόμα 40% αφορούν εφαρμογές οι οποίες κάνουν root τη συσκευή σας παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας, ωστόσο αυτές οι εφαρμογές δεν είναι πραγματικά βλαβερές αλλά τις χρησιμοποιούν οι πιο “προχωρημένοι” χρήστες.
-Το 15% είναι spyware δηλαδή είναι εφαρμογές οι οποίες προσπαθούν να υποκλέψουν τα στοιχεία σας.
-Οι υπόλοιπες βλαβερές εφαρμογές εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες.

 

Πηγή: mydroid.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS