ΑρχικήinetNSA και ASD συλλέγουν τις λίστες επαφών και δεδομένα από κάθε messenger

NSA και ASD συλλέγουν τις λίστες επαφών και δεδομένα από κάθε messenger

Η Αυστραλιανή μυστική υπηρεσία ASD φέρεται να έχει βοηθήσει την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA για τη συλλογή των εκατομμυρίων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με μια νέα διαρροή που προέρχεται από τον Edward Snowden, η Washington Post, αναφέρει ότι η NSA και η ASD συγκεντρώνουν όσο πιο συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν σχετικά με το πώς οι χρήστες αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

Για την NSA έχει ήδη αναφερθεί η συλλογή μεταδεδομένων από εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά το πιο πρόσφατο έγγραφο δείχνει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας έχουν βάλει σαν στόχο τις λίστες διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις λίστες επαφών του κάθε messenger.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν όλες τις λίστες επαφών από τους χρήστες του Yahoo, Hotmail, Gmail και Facebook και ότι όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων.

Μια αντιπροσωπευτική μέρα, όπως παρουσιάζει το έγγραφο που διέρρευσε η Washington Post, δείχνει ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι 712.366 λίστες διευθύνσεων. Η ASD ήταν υπεύθυνη για την συλλογή των 311.113 από αυτές τις λίστες.

Οι λίστες διευθύνσεων δεν είναι η μόνη πηγή πληροφοριών που αναφέρονται στο έγγραφο. Οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών, επίσης, φαίνεται να απευθύνονται στις λίστες επαφών του κάθε messenger, ενώ στο Yahoo Messenger δίνουν ιδιαίτερη έμφαση. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η NSA συλλέγει πληροφορίες από 500.000 λίστες επαφών και από τα εισερχόμενα σε καθημερινή βάση όπως αναφέρει το ZDNET.

Ωστόσο, η NSA και η ASD έχουν μια δυσκολία με την διαχείριση των δεδομένων όταν προσπαθούν να τα αναλύσουν.

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση των hacked emails από την Yahoo όταν το 2011 χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή spam. Η συλλογή πληροφοριών της ASD εμπλουτίστηκε δραματικά, καθώς συγκεντρώθηκαν ένα σωρό spam, ανάμεσα στις χρήσιμες πληροφορίες. Βέβαια το άκρως ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προστατεύονται με τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, δεν είναι απρόσβλητοι από τις μυστικές υπηρεσίες.

 

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS