ΑρχικήinetESA: Στα σκαριά 3D εκτυπωτής που θα κατασκευάζει ολόκληρους δορυφόρους

ESA: Στα σκαριά 3D εκτυπωτής που θα κατασκευάζει ολόκληρους δορυφόρους

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία παρουσίασε μια νέα τεχνολογία 3D εκτύπωσης, η οποία χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη μέταλλα και υπόσχεται 50% μικρότερο κόστος κατασκευής.

Μία νέα τεχνολογία 3D εκτύπωσης που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη μέταλλα παρουσίασε χθες η ESA στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου. Η τεχνολογία αναπτύσσεται στα πλαίσια του πρότζεκτ AMAZE (Addictive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste and Efficient Production of High-Tech Metal Products), με απώτερο στόχο την εκτύπωση ολόκληρων δορυφόρων. Κάτι που θα σημαίνει πως τα διαστημικά οχήματα που θα προκύψουν θα έχουν 50% μικρότερο κόστος.

Οι 3D εκτυπωτές γνωρίζουν σήμερα μεγάλη απήχηση, αν και στη συντριπτική πλειονότητά τους βασίζονται σε πλαστικά υλικά και μπορούν επομένως να κατασκευάσουν μόνο πλαστικά αντικείμενα. Μέσω του AMAZE, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία θέλει να εξελίξει την τεχνολογία, ώστε να μπορούν να εκτυπωθούν αντικείμενα από μέταλλα.

Πριν από την εκτύπωση ολόκληρων δορυφόρων, η ESA στοχεύει στην κατασκευή εξαρτημάτων για διαστημόπλοια, αεροπλάνα, πυρηνικούς αντιδραστήρες, ακόμη και αυτοκίνητα. Χρησιμοποιώντας διαδοχικές στρώσεις από μέταλλο, ο 3D εκτυπωτής θα εξασφαλίζει πως αυτά τα εξαρτήματα θα είναι ελαφρύτερα και με μεγαλύτερη μηχανή αντοχή, καθώς θα αποτελούνται από ένα μόνο κομμάτι και δεν θα έχουν ενώσεις ή συγκολλήσεις.

Η διαδικασία αυτή θα δώσει επίσης τη δυνατότητα παραγωγής εξαρτημάτων με πιο περίπλοκη σχεδίαση. Η πρώτη ύλη τους θα είναι τα ίδια μέταλλα που χρησιμοποιούνται και στις συμβατικές κατασκευαστικές τεχνικές (όπως το τιτάνιο ή το βολφράμιο), ώστε να αντέχουν στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος ή ενός αντιδραστήρα – λειτουργώντας για παράδειγμα σε θερμοκρασίες έως και 1.000 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή όμως, χάρις στη 3D εκτύπωση θα χρησιμοποιείται ακριβώς η ποσότητα μετάλλου που είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο εξάρτημα, χωρίς να καταναλώνεται ούτε ένα παραπανίσιο γραμμάριο από την πρώτη ύλη. «Αν θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αντικείμενο βάρους 1 κιλού, θα χρειαζόμαστε 1 κιλό μέταλλο, και όχι 20 κιλά, όπως συμβαίνει σήμερα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση.

Με αυτό τον τρόπο, η ESA υποστηρίζει ότι η 3D εκτύπωση θα φέρει μια επανάσταση στη βιομηχανία, με φθηνότερα εξαρτήματα που θα έχουν επίσης καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη αντοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, η τεχνολογία αυτή θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την εποχή όπου θα κατασκευασθεί ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης.

Έναν ανάλογο 3D εκτυπωτή έχει αναπτύξει και η ΝΑΣΑ, για την κατασκευή μεταλλικών ανταλλακτικών για πυραύλους και διαστημόπλοια. Τα σχέδια της ESA, ωστόσο, είναι ακόμη πιο φιλόδοξα, αφού υποστηρίζει πως ο εκτυπωτής που αναπτύσσει δεν θα περιορίζεται στα ανταλλακτικά, αλλά θα μπορεί στο μέλλον να κατασκευάσει ακόμη και ολόκληρους δορυφόρους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμά πως το κόστος παραγωγής ενός μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος θα μειωθεί έως και 50% – ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρότζεκτ AMAZE έχει προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ και σε αυτό συμμετέχουν 28 πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι EADS, Airbus και Astrium.

 

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS