ΑρχικήinetΜέθοδος παρακολούθησης του ανθρώπινου εγκεφάλου "διαβάζει" τη δραστηριότητά του

Μέθοδος παρακολούθησης του ανθρώπινου εγκεφάλου “διαβάζει” τη δραστηριότητά του

Πολύ σημαντική πρόοδος επετεύχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε κάνουμε σκέψεις που σχετίζονται με αριθμητικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με το σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν πότε κάποιος από τους εθελοντές της έρευνας έβλεπε, άκουγε, διάβαζε ή μιλούσε για αριθμούς.

Με μια τεχνική καταγραφής του φλοιού συγκεκριμένου τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου η οποία εφαρμόζεται στους επιληπτικούς για προεγχειρητικό έλεγχο, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, την στιγμή που ο εγκέφαλός τους επεξεργαζόταν κάποια έννοια που σχετίζεται με αριθμούς.

Αρχικά, οι επιστήμονες διέγνωσαν εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν αν μία αριθμητική πράξη του τύπου 2+2=5 είναι ορθή. Εν συνεχεία οι συμμετέχοντες αφέθηκαν ελεύθεροι να ασχοληθούν με τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες συνέχισαν την παρακολούθηση μαγνητοσκοπώντας τους ταυτόχρονα. Κατόπιν, συνδύασαν τα αποτελέσματα των εγκεφαλογραφημάτων με το βίντεο, διαπιστώνοντας ότι η συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα καταγραφόταν όταν οι ασθενείς έβλεπαν, άκουγαν οι μιλούσαν για αριθμητικά δεδομένα.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να μαντέψουν τους ακριβείς αριθμούς ή τα ακριβή μαθηματικά στοιχεία που επεξεργάζονταν οι εθελοντές.

Έχουμε πολύ καιρό λοιπόν ακόμα, λένε οι επιστήμονες, μέχρι τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας που κάποιος διαβάζει τη σκέψη του άλλου να αποτελέσουν πραγματικότητα…

 

Πηγή: e-pcmag.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS