ΑρχικήinetΚλείνει το isoHunt: Μια από τις δημοφιλείς σελίδες για τους λάτρεις του...

Κλείνει το isoHunt: Μια από τις δημοφιλείς σελίδες για τους λάτρεις του πειρατικού downloading

Μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες για κατέβασμα πειρατικών ταινιών και μουσικής κλείνει έπειτα από δικαστική απόφαση στην Καλιφόρνια. Ο Καναδός ιδρυτής του isoHunt καλείται μάλιστα να καταβάλει 110 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στην Κινηματογραφική Ένωση Αμερικής.

Το isoHunt λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να βρίσκουν και να ανταλλάσσουν αρχεία μέσω του συστήματος BitTorrent, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες όπως το PirateBay.

Σε μια δικαστική διαμάχη που διήρκεσε περισσότερο από επτά χρόνια, το βασικό επιχείρημα του Γκάρι Φανγκ, ιδρυτή του isοHunt, ήταν ότι η υπηρεσία δεν φιλοξενεί αρχεία αλλά απλώς επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στους δικούς τους υπολογιστές.

Ο Φανγκ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τη διακίνηση τυχόν πειρατικού υλικού από χρήστες της υπηρεσίας. Επισήμανε επίσης ότι το isoHunt αφαιρούσε από τις λίστες του τα αρχεία για τα οποία είχε ενημερωθεί ότι ήταν πειρατικά.

Ο Φανγκ είχε δεχθεί αγωγή από μεγάλες εταιρείες ψυχαγωγίας όπως η Disney, η Paramount και η Twentieth Century Fox, οι οποίες τον κατηγορούσαν για εσκεμμένη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Τελικά ο Φανγκ δέχτηκε να καταλήξει σε συμβιβασμό και η υπόθεση επιλύθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει ότι το isoHunt θα κλείσει άμεσα και ο Φανγκ θα καταβάλει 110 εκατ. δολάρια στην ένωση των αμερικανικών κινηματογραφιστών. Το δικαστήριο αναγνώρισε πάντως ότι ο εναγόμενος είναι απίθανο να βρει ένα τόσο μεγάλο ποσό και η αποζημίωση θα περιοριστεί πιθανότατα στα 2 με 3 εκατομμύρια.

Η Κινηματογραφική Ένωση Αμερικής χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση, ενώ ο Φανγκ υποστήριξε ότι οι βιομηχανίες μουσικής και κινηματογράφου θα μπορούσαν να αποφύγουν την πειρατεία αν προσέφεραν τα προϊόντα τους ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και αν πωλούσαν τις ψηφιακές εκδόσεις τους σε χαμηλότερες τιμές.

Πηγή:  iefimerida.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS