ΑρχικήsecurityΧάκερ «κτυπούν» κρατικές υπηρεσίες

Χάκερ «κτυπούν» κρατικές υπηρεσίες

Λευκωσία: Στο λογισμικό σύστημα του Κράτους επιτίθενται καθημερινά οι «κακόβουλοι εισβολείς του διαδικτύου», οι γνωστοί χάκερ, οι οποίοι ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες άρχισαν να τα βρίσκουν σκούρα καθώς η ειδική ομάδα πληροφορικής της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου κατάφερε να εντοπίζει εγκαίρως τις «τρύπες» και να θέτει φραγμούς.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί όταν η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου άρχισε να μελετά και να αξιολογεί τις δικλίδες ασφαλείας του εσωτερικού δικτύου των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Τα ευρήματα των ειδικών ήταν ανησυχητικά, αφού διαπιστώθηκε ότι για τους χάκερ το σύστημα ήταν εύκολα προσβάσιμο και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν σημαντικά δεδομένα στα αρχεία του κράτους.

Για παράδειγμα,  εντοπίστηκαν περιπτώσεις που παρέπεμπαν σε αλλαγή προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα άτομα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης εξασφάλιζαν κάρτες νοσηλείας ή άτομα τα οποία είχαν «δοσοληψίες» με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατάφερναν να ξεγελάσουν το σύστημα αλλάζοντας τα οικονομικά τους -κυρίως- δεδομένα.

Όπως ήταν φυσικό, οι διαπιστώσεις αυτές των τεχνικών της ΥΕΕ, προκάλεσαν έντονη ανησυχία και έτσι κατόπιν συνεργασίας τόσο με τα ΚΕΠ όσο και με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, άρχισε να αλλάζει το λογισμικό και να μπαίνουν φραγές όπου κρινόταν αναγκαίο

Το σύστημα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, Ανδρέας Λαμπριανού, [quote]δέχεται συχνά επιθέσεις από χάκερ. Αυτές όμως οι επιθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από την εξειδικευμένη Μονάδα πληροφορικής η οποία είναι και η μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη τη δημόσια Υπηρεσία.[/quote]

Πηγή: philenews.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS