ΑρχικήinetΕπεξεργαστής της IBM βασισμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Επεξεργαστής της IBM βασισμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Μια πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα ανακοίνωσε το τμήμα έρευνας της IBM στη Ζυρίχη. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή ο οποίος λειτουργεί με την ίδια λογική με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τι σημαίνει αυτό; Έτσι όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος τροφοδοτείται με ενέργεια από το αίμα και ταυτόχρονα ”ψύχεται” από αυτό έτσι και ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί ένα υγρό σαν «ηλεκτρονικό αίμα» το οποίο κάνει ακριβώς την ίδια διαδικασία, δηλαδή δίνει ενέργεια και συγχρόνως τον ψύχει.

Μια άλλη προηγούμενη προσπάθεια της IBM για την δημιουργία τρισδιάστατων κυκλωμάτων στα οποία τα τσιπ στοιβάζονται πάνω σε άλλα ώστε να αυξήσουν την πυκνότητα του συστήματος εμποδίζεται επίσης από την μεγάλη εκπομπή θερμότητας, έτσι η μοναδική λύση μέχρι σήμερα ήταν η τοποθέτηση τους σε μια επίπεδη επιφάνεια ώστε να μπορούν να ψύχονται καλύτερα. Αυτή η ιδέα της IBM μπορεί όμως να δώσει λύση στο παραπάνω πρόβλημα καθώς επιτρέπει την κατασκευή πολύ πυκνότερων και πιο αποδοτικών επεξεργαστών.

Στο νέο αυτό τσιπ που παρουσιάστηκε και φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, υπάρχουν μικρά κανάλια διαμέτρου 100 μικρόμετρα στα οποία ρέει το υγρό απάγοντας την παραγόμενη ενέργεια και ταυτόχρονα όμως χρησιμοποιείται και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα αυτή προσέγγιση σύμφωνα με τα πιστεύω της IBM θα είναι έτοιμη για εμπορική εφαρμογή όχι σε πολύ μακρινό μέλλον αλλά σε περίπου μια δεκαετία. Εξάλλου απώτερος στόχος της IBM είναι η ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή ισχύος 1 petaflops, δηλαδή 15 τετράκις εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο σε μέγεθος ενός σημερινού επιτραπέζιου υπολογιστή.
 

Πηγή: grandtechnologyblog.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS