ΑρχικήinetΟλάντ: Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις για τους κοριούς της NSA

Ολάντ: Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις για τους κοριούς της NSA

Επισήμως, Γερμανία και Γαλλία θα επιχειρήσουν να βρουν πεδίο… συνεννόησης με τις ΗΠΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων, μετά τις αποκαλύψεις. Ανεπισήμως, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πολύ θα ήθελαν να… τραβήξουν το αυτί του Μπαράκ Ομπάμα για τους κοριούς της NSA.

“Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

“Αυτό έκαναν απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και ομόφωνα οι Ευρωπαίοι θεωρώντας πως υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε από τον Αμερικανό σύμμαχό μας”, πρόσθεσε, διότι “γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις”.

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, “με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις” Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η NSA παρακολουθούσε 35 ηγέτες σε όλο τον κόσμο

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανοικτή και για τα άλλα κράτη μέλη που θα βρει κοινούς κανόνες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών. Διότι η “απώλεια της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία στη συλλογή πληροφοριών”, υπογράμμισε.

“Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28”, διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε “θετική στάση”, δήλωσε ο Ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πράγμα σπάνιο, ο Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

Πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ βρήκε και κάτι καλό σε όλη την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως δήλωσε οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν “χρήσιμες”, οδηγώντας σε “μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα” τις υπηρεσίες πληροφοριών και σε καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Άλλο… κατασκοπεία, άλλο δουλειά
Μπορεί «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων, είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο» αλλά αυτό δε σημαίνει πως η Ευρώπη θα σταματήσει να κάνει… business με τις ΗΠΑ!
Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως ζήτησε ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το θέμα δεν εθίγη από τους ηγέτες, δήλωσε η Μέρκελ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει ρήξη των εμπορικών συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.

Ευκαιρία για… ενότητα

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι κάτι τωρινό. Είχαν γίνει πριν από το καλοκαίρι, αλλά οι Ευρωπαίοι έχασαν το… τρένο της συνεννόησης. Άλλωστε, παρακολουθούνται και μεταξύ τους.

Τώρα όμως, φαίνεται πως το παιχνίδι χοντραίνει. Και αποφασίζουν να δείξουν διάθεση κοινής στάσης.

Οι διαφορές τους, άλλωστε, είναι η αιτία που καθυστερούν εδώ και πολλούς μήνες οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων το οποίο παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ζητούσε να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση “ως την άνοιξη του 2014”, οι 28 αποφάσισαν να “δώσουν στο εαυτό τους περιθώριο ελιγμών” ως το 2015.
“Οφείλουμε να προχωρήσουμε ταχύτερα, αλλά ο στόχος είναι περίπλοκος. Αυτό δεν αφορά μόνο την ιδιωτική ζωή, αλλά έχει επίσης αντίκτυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων”, υποστήριξε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Η συμμαχία του Νότου κατά της λαθρομετανάστευσης
Η πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης πρόκειται να είναι το άλλο ζήτημα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα.
Οι ηγέτες των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν τη συρροή μεταναστών στη Μεσόγειο, εννοούν να απαιτήσουν από τους ομολόγους τους περισσότερη συγκεκριμένη αλληλεγγύη.
“Έχουμε μια πολύ σταθερή θέση. Θέλουμε η ΕΕ να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση”, ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η Ρώμη ζητεί μια ενίσχυση της Frontex, της υπηρεσίας επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Η πίεση αυτή οξύνθηκε από τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι, η οποία μετέβη χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν. “Χωρίς μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το δικαίωμα του ασύλου, όχι μόνον οι μετανάστες, αλλά και η Ευρώπη θα ναυαγήσει στη Λαμπεντούζα”, προειδοποίησε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να υπάρξει μια μεταρρύθμιση της πολιτικής για το άσυλο στην Ευρώπη ώστε να ελαφρύνει το βάρος που επωμίζονται οι χώρες άφιξης μεταναστών.
Πηγή: newsit.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS