ΑρχικήinetΝαι, η NSA παρακολουθεί τις επικοινωνίες ΚΑΙ Ελλήνων πολιτών, από την Πρεσβεία...

Ναι, η NSA παρακολουθεί τις επικοινωνίες ΚΑΙ Ελλήνων πολιτών, από την Πρεσβεία στην Αθήνα

Δεν θα έπρεπε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Έγγραφα από το αρχείο του Edward Snowden που έχει στη διάθεσή του το Der Spiegel και εξασφάλισε και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αποκαλύπτουν πως το PRISM, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που έχει έρθει στο φως από τον περασμένο Ιούνιο, έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ένας σταθμός παρακολούθησης έχει στηθεί και στην Αμερικανική Πρεσβεία εδώ, στην Αθήνα, ενώ η πρεσβεία διαθέτει και εξοπλισμό που επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, χωρίς την ανάγκη «χειριστών», εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί σε υψηλό σημείο του κτιρίου.

9B562080BF715EF4DF22841EEA17A4E0

Οι μονάδες συλλογής πληροφοριών που είναι εγκατεστημένες σε 19 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (μεταξύ αυτών και η Αθήνα) ονομάζονται SCS (Special Collection Service), στελεχώνονται από πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών. Οι πράκτορες των μονάδων αυτών εργάζονται σε θωρακισμένα δωμάτια στις πρεσβείες, χαίρουν διπλωματικής ασυλίας και ασχολούνται με την υποκλοπή επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικές επικοινωνίες.

Η «ειδική κατασκευή» που διαθέτει η Πρεσβεία των ΗΠΑ γι αυτό τον λόγο στην Αθήνα, είναι ορατή στο παλαιό κτίριο της πρεσβείας, από την οδό Πέτρου Κόκκαλη.

Στο μοναδικό σχόλιο που μπορούμε να προχωρήσουμε τόσους μήνες μετά την πρώτη αποκάλυψη του συστήματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είναι πως ίσως, η αποκάλυψη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, είναι επιτέλους αφορμή να συνειδητοποιήσουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι το PRISM, δεν είναι μόνο «Αμερικανική» υπόθεση, όπως το είχαν αντιμετωπίσει οι περισσότεροι. Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων, εδώ, στο digitallife.gr είχαμε επισημάνει την σοβαρότητα, αλλά και το πόσο αφορούν όλους μας αυτά που διέρρευσε ο Edward Snowden.

Η δεύτερη σκέψη που έχουμε είναι να δούμε αν η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη σοβαρότητα τις αποκαλύψεις της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Μπορεί να είναι κοινός τόπος ότι όλοι, παρακολουθούν όλους, μπορεί να είναι επανειλημμένα τα περιστατικά και οι περιγραφές παρακολουθήσεων στον Ελληνικό χώρο, η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών όμως, είναι κάτι που ακόμα προστατεύεται σε αυτή τη χώρα. Τυπικά τουλάχιστον. Ελπίζουμε στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιμετώπιση της παραβίασης της ιδιωτικότητας των πολιτών της και μάλιστα από πράκτορες άλλης χώρας να είναι περισσότερο σοβαρή και να μην περιοριστεί στην χιουμοριστική προσέγγιση που είχε ο κος Πάγκαλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη νωρίτερα το πρωί.

 

Πηγή: digitallife.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS