ΑρχικήinetΕπτά σημάδια για να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι εθισμένο στις...

Επτά σημάδια για να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι εθισμένο στις κινητές συσκευές

kid-ipad

Τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να φαίνονται μοιάζουν με των τοξικομανών, αλλά όλο και περισσότερο, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα εθισμού σε άτομα που χρησιμοποιούν συσκευές όπως smartphones και tablets.

Και καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά έχουν πλέον ένα tablet, πολλά παιδιά μπορεί να εθιστούν. Τον Απρίλιο, είχε κυκλοφορήσει μια ιστορία για μια 4χρονη που επισκεπτόταν έναν θεραπευτή για να μπορέσει να αποβάλλει τον εθισμό που είχε με το iPad της.

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), που ορισμένες φορές αναφέρεται ως η «Αγία Γραφή» των ψυχιάτρων, έχει προσθέσει επίσημα ως ψυχική διαταραχή τα διαδικτυακά παιχνίδια, αν και εξετάζεται ακόμα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από σωματικά μέχρι και να χάνουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Δείτε τα επτά σημάδια που μπορεί να εμφανίσει το παιδί που έχει εθιστεί με το iPad:

Απομάκρυνση

Η απομάκρυνση από την ηρωίνη ή το αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες, αλλά ο εθισμός στις συσκευές έχει και σωματικά συμπτώματα. Σε μια μελέτη του 2011, οι ερευνητές ζήτησαν από 1000 φοιτητές σε όλο τον κόσμο να στερηθούν το smartphone τους ή άλλες κινητές συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ για 24 ώρες. Πολλοί ανέφεραν συμπτώματα όπως άγχος και κατάθλιψη, ένας ανώνυμος φοιτητής είπε ότι είχε φαγούρα σαν πρεζόνι.

Εάν το παιδί σας είναι ευερέθιστο, ανήσυχο ή λυπημένο, αφού του έχετε πάρει το iPad, τότε μπορεί να έχει μια νοσηρή προσκόλληση στη συσκευή.

Ανοχή

Αν το παιδί είναι εθισμένο θα θέλει να παίζει με την συσκευή όλο και περισσότερο, οπότε αν κάποτε έπαιζε 20 λεπτά και του αρκούσαν και τώρα ξεχνιέται με τις ώρες, μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Απώλεια Ενδιαφέροντος

Αν κάποτε άρεσε στα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο ή άλλα παιχνίδια υπαίθρια παιχνίδια με τους φίλους τους και πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον και προτιμούν να παίζουν παιχνίδια στο tablet, τότε και πάλι ίσως να υπάρχει πρόβλημα.

Έλλειψη Ελέγχου

Είναι γνωστό ότι τα μικρά παιδιά δεν διακρίνονται για τον αυτοέλεγχο. Τα παιδιά που έχουν πρόβλημα παθαίνουν πραγματικές κρίσεις όταν οι γονείς τους απομακρύνουν τις κινητές συσκευές.

Από την άλλη, οι γονείς των μικρών παιδιών θα πρέπει να μπορούν να θέσουν όρια στα παιδιά τους.

Εξαπάτηση

Έχετε βρει το παιδί σας κρυμμένο κάτω από το τραπέζι ή το κρεβάτι να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι; Αυτό είναι άλλο ένα «καμπανάκι» που σας επισημαίνει ότι το παιδί προσπαθεί να βρει κρησφύγετο, δηλαδή έναν τρόπο να αποφύγει τα μέλη της οικογένειας για να έχει περισσότερο χρόνο με την αγαπημένη του συσκευή.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Οι τοξικομανείς χρησιμοποιούν συχνά μια ουσία ή μια δραστηριότητα για να ξεφύγουν από μια αρνητική διάθεση ή συναίσθημα.

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν το iPad για να αποφύγουν την αντιμετώπιση της λύπης, του άγχους ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων, θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν το παιδί παίρνει το iPad αμέσως μετά από έναν καυγά με κάποιο μέλος της οικογένειας, μπορεί να αποφεύγει την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων με τη χρήση του tablet.

Απώλεια Ευκαιριών

Η απώλεια σημαντικών σχέσεων, η αποτυχία στο σχολείο ή χαμηλή απόδοση στην εργασία είναι όλα τα σημάδια του εθισμού.

Για όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ψυχικά υγιή παιδιά, ιδίως τα μικρά, έχουν μια μικρή εμμονή με κάθε νέα δραστηριότητα.

Στα μικρά παιδιά, αν οι γονείς θέσουν όρια μπορεί να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης. Το γεγονός ότι ένας γονέας δεν μπορεί να πάρει την συσκευή από ένα παιδί τριών ετών, δε σημαίνει ότι έχει πρόβλημα το παιδί αλλά ο γονέας στο να λέει όχι.

Αν οι γονείς δεν μπορούν να επιβληθούν σε ένα μωρό τότε θα πρέπει να εξοπλιστούν με κουράγιο για την εφηβεία.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS