ΑρχικήinetΗ Ευρώπη στρέφεται στα οργανικά ηλεκτρονικά

Η Ευρώπη στρέφεται στα οργανικά ηλεκτρονικά

texn_2

Η επικράτηση των συμβατικών ηλεκτρονικών, που παράγονται με βάση τους ανόργανους ημιαγωγούς πυριτίου, έχουν εξοβελίσει τη Γηραιά Ήπειρο από την αντίστοιχη βιομηχανία, αφήνοντας την Ασία να πρωτοστατεί. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει χάρη στα οργανικά ηλεκτρονικά, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να διεκδικήσει κομμάτι της βιομηχανίας.

Μάλιστα, οι τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο αναμένεται να προσφέρουν γόνιμο έδαφος για δραστηριοποίηση, ακόμη και σε μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, καθηγητής Στέλιος Λογοθετίδης, στο περιθώριο της 6ης συνάντησης εργασίας για τα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε, το κόστος των επενδύσεων στα συμβατικά ηλεκτρονικά, είναι εξαιρετικά υψηλό και ουσιαστικά απαγορευτικό για τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό επιτρέπει στις ασιατικές και ιδίως την Κίνα να «κάνουν μόνες τους παιχνίδι» την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, τα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις οργανικών ηλεκτρονικών (ΟΗ) είναι πολύ χαμηλότερα. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλής στάθμης διανοητικό κεφάλαιο στην Ευρώπη, υπόσχεται να ξαναφέρει τη γηραιά ήπειρο στην «πρώτη γραμμή».

«Για παράδειγμα, για μια επένδυση σε μνήμες RAM, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και όλων των διαδικασιών, μπορεί να απαιτηθούν 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος επενδύσεων σε συμβατικά ηλεκτρονικά ξεκινά από περίπου 2 δισ. Στην Ευρώπη, ακόμη και στις ΗΠΑ, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε δει τέτοια κεφάλαια. Αντίθετα, στα ΟΗ, το κόστος των απαιτούμενων επενδύσεων είναι πολύ χαμηλότερο, αφού ξεκινά από δύο εκατομμύρια δολ. και φτάνει μέχρι τα 100 το πολύ», σημείωσε ο κ.Λογοθετίδης.

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι το μέγεθος της αγοράς ΟΗ υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Ήδη, παγκοσμίως δραστηριοποιούνται στον κλάδο περίπου 3000 εταιρείες. Στην ανατολική Ασία, οι εταιρείες, οργανισμοί και φορείς του κλάδου ανέρχονται σε 825, με ηγέτιδες μεγάλες εταιρείες, όπως οι Samsung και LG. Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 975, με μεγάλη συμμετοχή τού στρατού στην έρευνα και με συνεργασία start-ups και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται 1.050, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι στόχοι των εθνικών προτεραιοτήτων, σε συνδυασμό με την «έξυπνη» εξειδίκευση, συγκεντρώνονται σε πέντε περιοχές, στις οποίες βρίσκουν εφαρμογές τα ΟΗ: «έξυπνη» συσκευασία και αγροδιατροφή, ενέργεια, περιβάλλον και διαχείριση αποβλήτων, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία. Παράλληλα, σημαντικές μπορεί να είναι οι εφαρμογές τους σε πολιτισμό, τουρισμό και εκπαίδευση.

Ο δρ Ντομινίκ Γκρόναρτζ , εκπροσωπώντας το δίκτυο εταιρειών ΟΗ της Σαξονίας στη Γερμανία, επισήμανε: «Στην Ευρώπη είμαστε πολύ δυνατοί σε υλικά, εξοπλισμό και μηχανές ΟΗ, αλλά έχουμε λίγα προϊόντα. Τα περισσότερα παράγονται στην Ασία».

«Τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία συσκευών ΟΗ είναι πολύ ακριβά. Έτσι αποφασίσαμε ότι χρειάζεται πρώτα μια διαδικασία προσομοίωσης, βάσει της οποίας θα αποφασίζουμε ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά θα βλέπουμε και τις επιδόσεις των σχεδιαζόμενων προϊόντων», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα δούμε εφαρμογές φωτισμού OLED παντού, από εγκαταστάσεις με τη μορφή μεμβρανών στα παράθυρα μέχρι ταπετσαρίες. Μάλιστα, σημείωσε ότι «θα πάρει μεν κάποια χρόνια, αλλά ο φωτισμός OLED θα πάρει μερίδιο από τον συμβατικό. Πρέπει όμως να επιτευχθούν και μειώσεις στις τιμές, της τάξης του 5%-10%».

Περίπου 70 δισ. ευρώ (έναντι πρότασης της Κομισιόν για 80 δισ.) θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «Horizon» για την έρευνα και την καινοτομία (R & I, Research & Innovation)στην ΕΕ στην περίοδο 2014-2020, όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας, δρ Λουκ Γιάνσεν (Luc Janssen).

Πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ σε αυτό το πεδίο είναι: επιστημονική αριστεία, βιομηχανική ηγεσία και κοινωνικές προκλήσεις. Όπως είπε, στη νέα προγραμματική περίοδο, είναι δυνατή η άντληση χρηματοδότησης τόσο από τα προγράμματα R & I, όσο και από τα κονδύλια συνοχής, που θα κατευθυνθούν και σε δράσεις έξυπνης, βιώσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν και δεν αποκλείεται πλέον, είναι πολύ δύσκολο να λάβει κάποιος χρηματοδότηση και από τις δύο πηγές».

Κατά το δρ. Γιάνσεν, για την περίοδο 2012-2014, η ανάπτυξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε R & I υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 4%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Πηγή: defencenet.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS