ΑρχικήinetΟ Snowden αποκαλύπτει το Project Muscular. Πως η NSA έσπασε το Cloud...

Ο Snowden αποκαλύπτει το Project Muscular. Πως η NSA έσπασε το Cloud της Google;

Νέα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden κατηγορούν την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) για το ότι κατάφερε να σπάσει τους δεσμούς που συνδέουν τα datacenters (κέντρα δεδομένων) της Google και της Yahoo. Η Washington Post, επικαλούμενη τα έγγραφα που έλαβε από τον Edward Snowden, αναφέρει ότι η NSA είναι σε θέση να έχει τα στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών από όλο τον κόσμο.

google-cloud-exploitation

Σε ένα έγγραφο που ήταν χαρακτηρισμένο σαν «άκρως απόρρητο» με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου του 2013, αναφέρεται ότι η υπηρεσία είναι σε θέση να στέλνει εκατομμύρια εγγραφές καθημερινά από τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google στην έδρα της, στο Fort Meade. Τις προηγούμενες 30 ημέρες, αναφέρεται ότι η υπηρεσία κατάφερε να συλλέξει 181 εκατομμύρια νέες εγγραφές , συμπεριλαμβανομένων των μεταδεδομένων καθώς και το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Το project, με την κωδική ονομασία «Muscular,» λειτουργεί σε συνεργασία με την βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, και έχει σαν στόχο να μπει στα καλώδια που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων των δύο μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών του Διαδικτύου.

Το project χρησιμοποιεί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας αδύνατα σημεία των συστημάτων Cloud της Google και της Yahoo – εκεί δηλαδή που αποθηκεύονται τα δεδομένα των πελατών τους.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν ιδιωτικά καλώδια οπτικών ινών που ανήκουν επιχειρήσεις Tier 1, αλλά εκμισθώνονται στους γίγαντες του Διαδικτύου για να έχουν την ταχύτητα, την ασφάλεια(!) και την αξιοπιστία(!) που χρειάζονται.

Η διαφάνεια της NSA που διέρρευσε, με τίτλο «Google Cloud Exploitation,» παρουσιάζει χειρόγραφες σημειώσεις με ένα σχέδιο που εξηγεί πως η υπηρεσία μπορεί να έχει πρόσβαση στα ξένα δίκτυα. Το χειρόγραφο δείχνει πολύ παραστατικά και με χαμόγελο παρακαλώ το σημείο που παρακάμπτεται η κρυπτογράφηση «SSL added and removed here.» We are social! Facebook4 Google Twitter1 Pinterest Reddit.

 

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS