ΑρχικήinetΨυχολογική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου

Ψυχολογική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου

9A94FA845C14EB828301686112832F0D

Θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει ο διαδικτυακός διάλογος για νέους ανθρώπους

Φως στις επιδράσεις του ίντερνετ στους νέους επιχειρεί να ρίξει μια νέα μελέτη Bρετανών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν το ρόλο των forums και των chatrooms και κατά πόσον η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό νέων ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 14 διαφορετικές μελέτες σχετικές με τους νέους και την επιρροή του διαδικτύου. Το σημείο στο οποίο στάθηκαν είναι ότι ο διαδικτυακός διάλογος μπορεί και να έχει θετικές επιδράσεις στους νέους, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν τις αρνητικές εμπειρίες που καταγράφονται σε μελέτες.

Έτσι, υπογράμμισαν κινδύνους όπως, ο εκφοβισμός και ο αυτοτραυματισμός, μιλώντας για μια στενή σύνδεση μεταξύ των internet forums και του αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας.

Από την άλλη όμως, σημείωσαν πως ορισμένες έρευνες αναδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του διαδικτυακού διαλόγου σε απομονωμένα άτομα καθώς και συναισθηματικά «ευάλωτους» νέους.

Υπάρχουν παραδείγματα που οι χρήστες forum παρείχαν ψυχολογική στήριξη, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση βοήθειας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, νέοι να βοηθούνται σημαντικά να κοινωνικοποιηθούν και τελικώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

«Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και άλλων ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή αυτοκτονιών και στην ευρύτερη ψυχολογική στήριξη των νέων ανθρώπων», ανέφερε ο καθηγητής Κιθ Χάουτον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS