ΑρχικήinetΧρήση κινητών εν πτήσει; Τώρα γίνεται!

Χρήση κινητών εν πτήσει; Τώρα γίνεται!

Όσοι έχετε πετάξει με αεροπλάνο έστω μια φορά ή όσοι τακτικά χρησιμοποιείτε τις αερογραμμές για τις μετακινήσεις σας, θα γνωρίζετε την πολιτική που ισχύει όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα σε αυτά και των ηλεκτρικών συσκευών γενικότερα. Κανόνες οι οποίοι ισχύουν επί δεκαετίες και επιβάλλουν την απενεργοποίησή τους κατά την απογείωση και την προσγείωση και μέχρι το αεροπλάνο να βρεθεί πάνω από τα 10.000 πόδια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος από την παρεμβολή των ραδιοκυμάτων με τα όργανα του σκάφους.

cellplane2

Ωστόσο, όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό σύντομα, με την FAA (Federal Aviation Administration) των ΗΠΑ να κάνει την αρχή. Φυσικά, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες ο κανονισμός είναι ελαφρώς ελαστικότερος απ’ότι στις ΗΠΑ, όμως και πάλι υφίστανται πολλοί περιορισμοί και απαγορεύσεις. Η απόφαση που μόλις ελήφθη αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες αερογραμμές παγκοσμίως που σταδιακά θα σπεύσουν να ακολουθήσουν τους νέους κανονισμούς.

Σύμφωνα με την FAA, πλέον οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές (όπως τα e-book readers) καθ’όλη τη διάρκεια των πτήσεων, ακόμη και κατά τις φάσεις απογείωσης/προσγείωσης, χωρίς κανένα περιορισμό. Κατέστη σαφές πως τέτοιες συσκευές δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο το αεροσκάφος και έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να χρησιμοποιούνται από τους επιβάτες. Επίσης, όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, κατά τη διάρκεια της απογείωσης/προσγείωσης δε θα χρειάζεται να απενεργοποιούνται, αρκεί να βρίσκονται σε “Airplane mode”, δηλαδή να έχουν απενεργοποιηθεί οι ενεργές συνδέσεις τους (Wi-Fi, δίκτυο τηλεφωνίας κ.λπ.) και επιπλέον δε θα χρειάζεται να φθάσει το αεροπλάνο στα 10.000 πόδια πριν ενεργοποιηθούν ξανά αυτές οι συνδέσεις.

cellplane1

Η απαγόρευση των φωνητικών κλήσεων με οποιαδήποτε συσκευή συνεχίζει να υφίσταται κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάτι μάλλον θετικό καθώς αν μη τι άλλο, θα ήταν πολύ ενοχλητικό για όλους τους επιβάτες, αν οποιοσδήποτε μπορούσε να μιλά στο τηλέφωνό του εν πτήσει. Ακόμη, όσον αφορά τις βαριές ηλεκτρονικές συσκευές, θα πρέπει να αποθηκεύονται στις πλάτες τον καθισμάτων ή στα ειδικά ντουλάπια αποσκευών πάνω από τις θέσεις επιβατών κατά τη διάρκεια της απογείωσης/προσγείωσης, καθώς ανεξάρτητα από το αν είναι ενεργοποιημένες ή όχι, δημιουργούν κίνδυνο ατυχήματος για τους επιβάτες σε περίπτωση αναταράξεων.

H FAA ήδη έχει αρχίσει την αποστολή υπομνημάτων στις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά τους νέους κανονισμούς και πολύ σύντομα αναμένεται να μπουν σε ισχύ στις πτήσεις για το κοινό.

 

Πηγή: digitallife.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS