ΑρχικήinetΝέα απάτη στο Facebook: “Nεκρή η Oprah Winfrey, αυτοκτόνησε αφού κατέγραψε βιντεοσκοπημένο...

Νέα απάτη στο Facebook: “Nεκρή η Oprah Winfrey, αυτοκτόνησε αφού κατέγραψε βιντεοσκοπημένο μήνυμα”

Facebook-Scam-Oprah-Winfrey-Dead-Commits-Suicide-After-Recording-Video-397461-2

Ερευνητές ασφάλειας έχουν εντοπίσει μια νέα απάτη στο Facebook, που στοχεύει στην εξαπάτηση ανυποψίαστων χρηστών, μέσω ψεύτικων posts που υποστηρίζουν ότι η Oprah Winfrey είναι νεκρή.

Τα παραπλανητικά μηνύματα αναφέρουν:

“Συνταρακτικά νέα! Η “πρωταγωνίστρια” των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, Oprah Winfrey, βρέθηκε νεκρή στη οικία της, λίγο μετά την αυτοκτονία της. Καθώς οι αρχές διερευνούσαν την υπόθεση, βρέθηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Oprah, το οποίο κατέγραψε προτού αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι. Το μήνυμα είναι ασαφές.”

“Η τηλεοπτική προβολή του εν λόγω βίντεο απαγορεύτηκε λόγω των σκηνών βίας που περιέχει. Παρακολουθήστε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα αποκλειστικά στο FOXNEWS.”

Σύμφωνα με το Hoax Slayer, τα εν λόγω posts περιέχουν links που παραπέμπουν σε μια ψεύτικη εφαρμογή του foxnews στο Facebook, η οποία ζητά άδεια πρόσβασης σε βασικές πληροφορίες των χρηστών και άδεια για δημοσίευση posts για λογαριασμό τους.

Στη συνέχεια τα θύματα μεταφέρονται σε μια άλλη ιστοσελίδα, όπου τους ζητείται να κατεβάσουν ένα πρόσθετο (plugin), προκειμένου να παρακολουθήσουν το βίντεο. Τέλος, οι χρήστες καλούνται να ολοκληρώσουν διάφορες έρευνες και να παραδώσουν προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια καλοστημένη απάτη, τα βήματα της οποίας έχουν σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Η εγκατάσταση της πλαστής εφαρμογής επιτρέπει στους απατεώνες σε πρώτη φάση να δημοσιεύσουν το ψεύτικο post σχετικά με την αυτοκτονία της Oprah στα προφίλ των θυμάτων.

Σε δεύτερη φάση, το plugin μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα, δεδομένου ότι μπορεί να περιέχει malware ή μια κακόβουλη επέκταση  του προγράμματος περιήγησης που παραβιάζει την αρχική σελίδα (homepage) των χρηστών και τα αποτελέσματα αναζήτησής.

Τέλος, κάθε φορά που κάποιος ολοκληρώνει μία από τις έρευνες, οι απατεώνες κερδίζουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ενώ οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τους χρήστες χρησιμοποιούνται ενδεχομένως σε άλλες απάτες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS