ΑρχικήinetΚυνηγοί προσωπικών δεδομένων

Κυνηγοί προσωπικών δεδομένων

061113_apple_mesa

Στοιχεία-φωτιά έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Apple, σχετικά με τα αιτήματα κυβερνήσεων που ζήτησαν από την εταιρεία να τους παράσχει απόρρητα προσωπικά δεδομένα πελατών της μέσω λογαριασμών σε iTunes και iCloud ή μέσω των συσκευών της.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Google και αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα των πελατών» της «να πληροφορούνται πώς οι αρμόδιοι διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα» η εταιρεία Apple κοινοποίησε την έκθεση, η οποία «καίει» ηγέτες και κυβερνήσεις.

Το ντοκουμέντο έρχεται να προστεθεί στον κύκλο των αποκαλύψεων που ξεκίνησαν τόσο το 2011 από τον κολοσσό Google, όσο και από την «καρδιά» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με τον πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν να διαρρέει μία σειρά απόρρητων προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA.

Πρωτιά για τις Η.Π.Α. και ακολουθεί η Γερμανία

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν και αφορούν το πρώτο μισό του 2013, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τα περισσότερα αιτήματα, πραγματοποιώντας από 1.000 έως και 2.000 αιτήσεις για 2.000 με 3.000 λογαριασμούς.

Η πλειονότητα των αιτημάτων αφορούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σε κλεμμένα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές – ταμπλέτες, την τύχη των οποίων προσπαθούσαν να ανακαλύψουν οι αρχές. Οι πληροφορίες που ζητούσαν οι χώρες αυτές αφορούν το όνομα ή τη διεύθυνσή πελατών και σχετίζονται με αναζήτηση αγνοούμενων ατόμων ή κλοπές. Οι αιτήσεις έγιναν από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών ανά τον κόσμο, οι οποίες επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Δεύτερη στον κατάλογο με τα σχετικά αιτήματα είναι η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Apple προχωρά στη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας λίστας.

Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει τη λίστα με τις αιτήσεις που έκαναν οι χώρες για τους λογαριασμούς των χρηστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο πρώτες στήλες: Στην πρώτη αποτυπώνεται ο αριθμός των αιτήσεων που έκανε η κάθε χώρα και η δεύτερη καταδεικνύει τον αριθμό των λογαριασμών που αφορούν οι αιτήσεις αυτές. (Πατήστε επάνω στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγέθυνση)

pinaka

Ο δεύτερος πίνακας αφορά στις αιτήσεις που έγιναν για πληροφορίες που αφορούν κατόχους συσκευών της εταιρείας (iPhone, iPad κλπ.). Και σε αυτόν τον πίνακα την πρωτιά κατέχουν οι ΗΠΑ με περισσότερες από 3.500 αιτήσεις (για 8.605 συσκευές) και ακολουθούν η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

pinakas2

Στον ανωτέρω πίνακα εμφανίζεται και η χώρα μας να έχει αιτηθεί δύο φορές να της αποσταλούν πληροφορίες για κατόχους οκτώ συσκευών της Apple, αιτήσεις οι οποίες ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους από την αμερικανική εταιρεία.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά την αναφορά της Apple

Να σημειωθεί ότι με βάση τους δύο πίνακες, η Apple φαίνεται να ανταποκρίθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα αιτήματα αυτά (όπως φαίνεται από τα ποσοστά στην τελευταία λίστα αμφότερων των πινάκων).

Υπενθυμίζεται ότι η -επίσης αμερικανική- εταιρεία Google έχει αποκαλύψει τα αιτήματα που δέχθηκε από κυβερνήσεις κρατών για προσωπικά δεδομένα χρηστών της το 2011 και κάθε έξι μήνες από τότε εκδίδει μια αντίστοιχη λίστα.

Πηγή:  zougla.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS