ΑρχικήinetO Tianhe-2 παραμένει με διαφορά ο ισχυρότερος supercomputer στον κόσμο

O Tianhe-2 παραμένει με διαφορά ο ισχυρότερος supercomputer στον κόσμο

tianhe_2_supercomputerO κινεζικός υπερυπολογιστής  Tianhe-2, παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην κορυφή της λίστας που εκδίδεται για 42η φορά από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς  όπως ο Hans Meuer  του πανεπιστημίου του Mannheim στην Γερμανία.

Ο πανίσχυρος υπολογιστής που πρώτευσε και στην προηγούμενη λίστα, έχει ισχύ 33,86 petaflops ανά δευτερόλεπτο (Pflop/s), νικώντας κατά κράτος σε επιδόσεις τα υπόλοιπα 499 θηρία της λίστας.

Ο Tianhe-2, έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας και υπερισχύει συστημάτων όπως ο Τitan, ο οποίος χρησιμοποιείται από το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ και βρίσκεται στη 2η θέση με περίπου τη μισή ισχύ.

Τρίτος στην λίστα είναι ο Sequoia, που επίσης βρίσκεται στις ΗΠΑ, και τέταρτος είναι ο ιαπωνικός K computer με απόδοση 10,51 Pflop/s.

Όπως αναφέρει ο Jack Dongarra, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tennessee  και επικεφαλής της κατάρτισης της λίστας μαζί με τον Meuer, “O Tianhe-2 είναι ένα πανίσχυρο σύστημα. Δεν θα με εξέπλητε η παραμονή του στην κορυφή της λίστας για ακόμα έναν χρόνο”.

Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ προηγούνται σε συγκέντρωση υπερυπολογιστών, διαθέτοντας 265 μηχανήματα που περιλαμβάνονται στην λίστα, ενώ η Ευρώπη διαθέτει τα 102 , η Κίνα τα 63 και η Ιαπωνία τα 28.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα εδώ.

 

Πηγή: e-pcmag.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS