Αρχικήinet"Αξιόπιστες δεσμεύσεις" ζητά το Βερολίνο από τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές

“Αξιόπιστες δεσμεύσεις” ζητά το Βερολίνο από τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές

merkel (8)_484_355

Η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί “αξιόπιστες και επαληθεύσιμες” δεσμεύσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής των Γερμανών όσον αφορά στις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο ενός ανακοινωθέντος του -υπό σχηματισμού- νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Το προσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου έγινε από μια ομάδα εργασίας αρμόδιας για τις εξωτερικές υποθέσεις, επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Βερολίνου στη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την “ζωτικής σημασίας σχέδιο”.

Στο ίδιο τονίζεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο στενών εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί μετά τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον σε μία προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της διμερούς συνεργασίας. Ανωνύμως, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να υπάρξει μια δέσμευση ιδιωτικού ή και δημόσιου χαρακτήρα να μην γίνει στο μέλλον βιομηχανική ή εμπορική κατασκοπεία εναντίον γερμανικών στόχων.

Όμως το γερμανικό αίτημα για μια συμφωνία “μη κατασκοπείας” δεν είναι πιθανό να ικανοποιηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Εξάλλου γερμανοί αξιωματούχοι κατ’ ιδίαν εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους επειδή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν πιο αναλυτικός στις δημόσιες αναφορές του σχετικά με τα όσα κατήγγειλε το εβδομαδιαίο ειδησεγραφικό περιοδικό της Γερμανίας ‘Der Spiegel’, περί υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών της ίδιας της Μέρκελ–στο τεύχος του που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου.

Το δημοσίευμα βασίστηκε σε πληροφορίες του πρώην τεχνικού της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Δυσαρεστημένη φέρεται επίσης να είναι η γερμανική κυβέρνηση και από το γεγονός ότι αντί να σταλεί μία αμερικανική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο, μια γερμανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το ζήτημα.

 

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS