ΑρχικήsecurityΑστυνομικό τμήμα στα θύματα του CryptoLocker - πλήρωσαν "λύτρα" 750 δολαρίων

Αστυνομικό τμήμα στα θύματα του CryptoLocker – πλήρωσαν “λύτρα” 750 δολαρίων

malware_11To Cryptolocker, το επικίνδυνο ransomware που κρυπτογραφεί αρχεία σε υπολογιστές και κατόπιν ζητά λύτρα για να τα “ξεκλειδώσει” συνεχίζει να εξαλπώνεται, και μάλιστα χωρίς να κάνει… εξαιρέσεις.

Όπως ανέφερε η εταιρεία προγραμμάτων ασφαλείας Sophos, μεταξύ των πρόσφατων θυμάτων ήταν ένα αστυνομικό τμήμα στη Μασαχουσέτη, στο οποίο αποφασίστηκε να πληρωθούν τα λύτρα που ζητούσαν οι απατεώνες, ύψους περίπου 750 δολαρίων, ώστε να “απελευθερώσουν” τα αρχεία τους.

Το CryptoLocker είναι ένα malware που ανήκει στην κατηγορία των ransomware, τα οποία “κλειδώνουν” αρχεία σε υπολογιστές κρυπτογραφώντας τα, και κατόπιν οι απατεώνες που τα δημιούργησαν ζητούν λύτρα για να δώσουν το κλειδί της αποκρυπτογράφησης.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν υπήρχε backup των κρίσιμων αρχείων του συστήματος και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας: να διατηρούμε backup με τα σημαντικά αρχεία μας, όχι μόνο για ανάλογες περιπτώσεις αλλά για παν ενδεχόμενο!

 

Πηγή: e-pcmag.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS