ΑρχικήinetΌταν οι Developers γιορτάζουν!

Όταν οι Developers γιορτάζουν!

devΜια πόλη που διψά για τεχνολογία, μια χώρα που τη χρειάζεται. Αυτό έδειξε η προσέλευση του κόσμου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). Εκεί, στο περίπτερο 14, για τέσσερις ημέρες (7-10 Νοεμβρίου), πρωταγωνιστές ήταν η επιστήμη της πληροφορικής, η καινοτομία, οι τεχνολογικές εξελίξεις… με λίγα λόγια: Το Αύριο!

Περισσότερα από 1800 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη “γιορτή” των προγραμματιστών για την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, το DevFest (Developers Festival). H κοινότητα των προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη (Google Developers Group – GDG Thessaloniki) που συστήθηκε μόλις το Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ κατάφερε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να διευρύνει την ομάδα της με σημαντικό αριθμό ενεργών μελών και να κάνει το “άνοιγμα” στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το DevFest σε αριθμούς: Απο τον συνολικό αριθμό των 1800 και πλέον συμμετεχόντων 70% ήταν προγραμματιστές, 20% μαθητές-σπουδαστές και το υπόλοιπο 10% ήταν εταιρείες.

Στην “παιδική χαρά” των προγραμματιστών στήθηκε ένα φεστιβάλ δημιουργικότητας, έμπνευσης και καινοτομίας. Το GDG Playground. Έτσι ονομάζει η ομάδα των προγραμματιστών τον χώρο όπου παράγει ιδέες και συντονίζει τη δράση της.

Γιατί; Γιατί το στοίχημα είναι να ξεπεράσουν τα στεγανά μιας πραγματικότητας που φρενάρει τη δημιουργία και να εμπνεύσουν τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους να κάνουν το επόμενο βήμα. Να εργαστούν πάνω σε ιδέες, να τολμήσουν, να πρωτοτυπήσουν και να παράγουν. Εν προκειμένω, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία- κολοσσός της Google, ως μια ανεξάρτητη ωστόσο ομάδα.

IMG_20131109_170846

Τι είδαν και τι άκουσαν όσοι συμμετείχαν στο DevFest.

Το πρόγραμμα του DevFest περιελάμβανε ομιλίες για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις της τεχνολογίας (tech talks) αλλά και εργαστήρια (workshops) για τη δημιουργία προϊόντων, από εξειδικευμένα άτομα και συνεργάτες της Google.

Ξεκινώντας απο την πρώτη κιόλας ημέρα οι προγραμματιστές του GDG Thessaloniki παρουσίασαν αναλυτικά το Google Cloud Developer Challenge και στη συνέχεια μαζί με το κοινό συμμετείχαν σε μια αποδοτική brainstorming ημέρα που κατέληξε στην συγκέντρωση πάνω απο 10 καλών ιδεών που για πρώτη φορα αναρτήθηκαν στο Google Cloud Developer Challenge απο την Ελλάδα.

Με το Google Cloud Developer Challenge, η Google δίνει την ευκαιρία στην καλύτερη ιδέα να διεκδικήσει 20.000 $ ! Το GDG Thessaloniki έδωσε επιπλέον την ευκαιρία σε όποιον έχει μια καλή ιδέα να την προωθήσει μέσω του GDG και να κερδίσει 2.000 $ credits σε υπηρεσίες Cloud, έτσι ώστε ο κάθε προγραμματιστής να μπορέσει να εξοικειωθεί με τα Googe Cloud Services. Η κίνηση αυτή του GDG Thessaloniki στέφθηκε με επιτυχία καθώς δώθηκαν πάνω απο 20 κουπόνια για Google Cloud Services credits σε Developers.

Σε “κορυφαίο γεγονός” για τους λάτρεις της καινοτομίας και του αύριο, αναδείχθηκαν τα Google Glass. Το καλύτερο δείγμα του πώς θα εξελιχθεί το μέλλον και το wearable technology , Τα “έξυπνα” γυαλιά της Google παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια από τον Martin Pelant, προγραμματιστή Android από την Τσεχία.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα γυαλιά με τις δεκάδες δυνατότητες. Τι κάνουν τα Google Glass; Βιντεοσκοπούν, φωτογραφίζουν, συνδέονται με το διαδίκτυο, διαθέτουν σύστημα πλοήγησης, φωτογραφίζουν και τηλεφωνούν, αρκεί να δοθεί η κατάλληλη φωνητική εντολή! Τα γυαλιά διαθέτουν μεταξύ άλλων, μπαταρία, ακουστικό, χειριστήριο αφής και θύρα USB. Έχουν πλήκτρο για φωτογράφηση “κατά ριπάς” (snap shots) και κάμερα 5 Megapixels. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους αποτελεί το γεγονός ότι το Google Glass είναι μια εντελώς νέα και καινοτόμα πλατφόρμα ανάπτυξης ιδεών και εφαρμογών καθώς προκειται για έναν οδηγό για το πώς θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία στο μέλλον.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει και να γνωρίσει από κοντά προγραμματιστές που εργάζονται στην εταιρεία της Google.

Ο Cuneyt Unar από τα γραφεία της Google στο Δουβλίνο, μίλησε για την πλατφόρμα Admob (Advertising in mobile) , παρουσιάζοντας το πώς ένας Developer μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα αυτή για να διαφημίσει την εφαρμογή του ή να ενσωνατώσει με βελτιστο τρόπο διαφημίσεις στην οποιαδήποτε εφαρμογή του και να χρηματοδοτηθεί απο αυτές.

Από τα γραφεία της Google στη Γερμανία o Jens Kuehlers, μίλησε (σε συνέχεια απο το Cloud Developer Challenge της Πέμπτης) για τις δυνατότητες του Google Cloud , εμβαθύνοντας επιπλέον σε αυτές.

Ο Ibrahim Ulukaya από τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη, μίλησε για την ενσωμάτωση του You Tube σε εφαρμογές βίντεο (You Tube API) και την καλύτερη αξιοποίηση του απο τους Developers , καθώς επίσης και για το πώς μπορείς να βοηθήσει κάποιος την Start-up επιχείρηση του μέσω του Youtube.

Επιπλέον ο Eric Migicovsky από το San Francisco μίλησε για το Pebble Smartwatch developing (wearable technology developing) και το νέο «πακέτο τους για προγραμματιστές» Pebble SDK 2.0 . Στο τετραήμερο πρωταγωνίστησε όμως και η νέα παιχνιδοκονσόλα απο το San Francisco, το OUYA , που αποτελεί πόλο έλξης για τους Developers καθώς αποτελεί απο τις πλέον προσβάσιμες και καινούργιες πλατφόρμες ανάπτυξης!

Ένα ακόμη καινοτόμο και πρωτοπόρο προϊόν που παρουσίασε ο προγραμματιστής Βαγγέλης Τσάτης ήταν το λειτουργικό Android 4.4 και το νέο smartphone Nexus 5.

Οι παρευρισκόμενοι πήραν μια πρώτη γεύση (sneak peak), πριν από την επίσημη παρουσίαση του νέου smartphone Nexus 5 στην Ελλάδα ( το οποίο αποτελεί προιόν συνεργασίας Google και LG )- κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες μέρες στην Αμερική- και ανέλυσε τις πολλές νέες δυνατότητες που φέρει το νέο λειτουργικό της Google για κινητά, Android 4,4 Kit Kat και πως αυτές αξιοποιούνται βέλτιστα απο το τους Developers με το νέο Android Studio !

Δεν έλειψαν φυσικά και οι εγχώριες παρουσίες! Ο Κωνσταντίνος Γρεβενίτης μίλησε για τη γλώσσα προγραμματισμού DART επιδεικνύοντας live στο workshop τις δυνατότητες της γλώσσας αυτής κατασκευάζοντας ένα web-app!

Επίσης ο Χρήστος Τριανταφύλλης μίλησε για τις δυνατότητες του νέου Android Studio και στη συνέχεια παρουσίασε στο workshop που ακολούθησε τα βήματα που χρειάζονται και το πώς μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μια απλή εφαρμογή Android. Καθώς επίσης και το πώς μπορεί κάποιος να κατεβάσει μια ήδη έτοιμη εφαρμογή απο το GitHub στον υπολογιστή του.

Ευχάριστη έκπληξη ο 12χρονος Νίκος Αδάμ! Ο οποίος μέσω του GDG Thessaloniki παρουσίασε μια εφαρμογή προστασίας σελίδας, το AntiDDoS. Οι προγραμματιστές και οι παρευρισκόμενοι «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τον νεαρό Νίκο, που φαίνεται να ξεχωρίζει με το ταλέντο του και εξέφρασαν την επιθυμία να τον στηρίξουν στις προσπάθειές του και να προωθήσουν τις ιδέες του.

Και μετά από αυτό, τι;

Ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki Παναγιώτης Τζίνης χαρακτήρισε το πρώτο GDG DevFest στην Ελλάδα όχι απλώς πετυχημένο αλλά γεμάτο ενθουσιώδη κόσμο και θετική ενέργεια. «Ήταν ένα δυναμικό τετραήμερο. Νέοι άνθρωποι που έδειξαν τη διάθεσή τους να κάνουν πράγματα, να δημιουργήσουν!» επεσήμανε. «Αφουγκραστήκαμε τον παλμό, είδαμε και ακούσαμε τον κόσμο, τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις και ναι, είμαστε ήδη σε ετοιμότητα για να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο DevFest!”, σημείωσε ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki.

«Πραγματικά οφείλω και θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εθελοντές που παρά τις όποιες δυσκολίες, εργάστηκαν με μεγάλο κέφι και όρεξη για την επιτυχία της διοργάνωσης και φυσικά στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία μας έδειξε απεριόριστη εμπιστοσύνη και στήριξε την πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο κ.Τζίνης.

Η τεχνολογία και η καινοτομία ήταν πάντα στο επίκεντρο των διοργανώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκο Ποζρικίδη. «Όπως φάνηκε ήδη από την 78η ΔΕΘ, ο ενοποιημένος πλέον φορέας έδειξε πόσο επενδύει στην τεχνολογία αιχμής στηρίζοντας το GDG Thessaloniki και τώρα το DevFest.». Για τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν προπομπό για την 79η διοργάνωση που αναμένεται να ρίξει ακόμη περισσότερο το βάρος στον τομέα της τεχνολογίας.

Πηγή: real.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS