ΑρχικήinetΗ NSA κατασκόπευσε τις συνόδους κορυφής των G8 και G20 στο Τορόντο...

Η NSA κατασκόπευσε τις συνόδους κορυφής των G8 και G20 στο Τορόντο το 2010

NSA-Spied-on-G8-and-G20-Summits-in-Toronto-in-2010-404194-2

Μια νέα σειρά εγγράφων από τον Snowden, δείχνουν ότι ο Καναδάς επέτρεψε στην υπηρεσία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, τη διεξαγωγή ευρείας επιτήρησης κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής των G8 και G20, το 2010.

Σύμφωνα με το CBC News, τα άκρως απόρρητα αρχεία, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέτρεψαν την πρεσβεία της χώρας στην Οτάβα, σε σταθμό διοίκησης ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω γεγονότων, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση με άλλους ηγέτες του κράτους.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι και οι δύο μέρος της «Five Eyes», οι καναδικές αρχές είχαν πλήρη συναίσθηση των όσων συνέβαιναν και στην πραγματικότητα συνεργάζονταν στενά με τους Αμερικανούς.

Οι δύο χώρες-συνεργάτες, παραβίαζαν με ευκολία τα τηλεφωνήματα και τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις κυβερνήσεις τους αντίστοιχα. Ο στόχος της κατασκοπείας δεν προσδιορίζεται στα αρχεία, γι’ αυτό μάλλον δεν αφορούν ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά το σύνολο του ομίλου κρατικών ηγετών. Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν σκοπός της NSA, κατά τη σύνοδο κορυφής, ήταν η παροχή υποστήριξης για τη χάραξη πολιτικής.

Επιπλέον, τα άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA, περιλαμβάνουν μια λίστα με όλα τα κύρια θέματα για τη σύνοδο κορυφής στο Τορόντο, δηλαδή τη διεθνή ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα, καταπολέμηση του προστατευτισμού στο εμπόριο και πολλά άλλα. Γεγονότα, που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν καλό να γνωρίζουν εκ των προτέρων, με σκοπό την καλύτερη διαπραγμάτευση σε βασικά σημεία.

Ένα άλλο μέρος των μυστικών αρχείων δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της εποπτείας αφορούσε στοιχεία ασφάλειας κατά τη σύνοδο κορυφής. «Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη, αξιόπιστη πληροφορία ότι η Αλ Κάιντα ή άλλοι ισλαμιστές εξτρεμιστές στοχεύουν τη σύνοδο κορυφής» έγραψαν.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο χώρες κατασκοπεύουν τους ηγέτες του κόσμου, δεδομένου ότι είχαν κάνει το ίδιο κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο το 2009, όπου συνεργάστηκαν με την GCHQ.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS