ΑρχικήinetΑποζημίωση 50 εκατ. σε εταιρεία λογισμικού για «πειρατεία» από τον στρατό των...

Αποζημίωση 50 εκατ. σε εταιρεία λογισμικού για «πειρατεία» από τον στρατό των ΗΠΑ

stratos-ipa-amerikanikes-enoples-dunameis

Αποζημίωση ύψους 50 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει ο στρατός των ΗΠΑ, μετά την καταγγελία εταιρείας κατασκευής software ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε εγκατάσταση λογισμικού χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το 2004 ο αμερικανικός στρατός προσέλαβε την Apptricity για τη δημιουργία μίας εφαρμογής που θα επέτρεπε τον εντοπισμό της θέσης των στρατιωτών του. Η εταιρεία παρέδωσε ένα «πακέτο» αδειών χρήσης server και συσκευών αντί 4,5 εκατ. δολαρίων και στη συνέχεια (πέντε χρόνια μετά) αγοράστηκαν περισσότερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Apptricity, ο στρατός προχώρησε σε μαζικές εγκαταστάσεις του λογισμικού, σε σχεδόν 100 servers και σε πάνω από 9.000 συσκευές, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε τον Ιούνιο του 2011, μετά από μία σειρά αναφορών υλικού. Επίσης, όπως αναφέρει η εταιρεία, ο στρατός προσέλαβε επίσης μία άλλη εταιρεία, την Future Research Corporation, για να προβεί σε αλλαγές στο λογισμικό της Apptricity (αντικαθιστώντας κάποια χαρακτηριστικά που προστατεύονταν από copyright) έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νομικής διαμάχης δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει πρόστιμο.

Αρχικά η Apptricity ζήτησε αποζημίωση ύψους 225 εκατ. δολαρίων και ο τελικός συμβιβασμός επήλθε στα 50 εκατ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Washington Post, βάσει των τιμών που χρεώνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ η εταιρεία (1,35 εκατ. δολάρια για κάθε άδεια για server και 5.000 ανά άδεια για συσκευή), ο στρατός βγαίνει πάλι κερδισμένος, έχοντας επιτύχει εξοικονόμηση της τάξης του 73% μέσω της «πειρατείας».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS