ΑρχικήinetΗ τεχνολογία στην υπηρεσία της… υγείας

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της… υγείας

7FF0BABA53912FFE6661B926785DC8B5

Σύγχρονες τάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας

Όσο η τεχνολογία συνεχίσει να εξελίσσεται, τόσο τα ψηφιακά «εργαλεία υγείας» θα διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στο χώρο της ιατρικής, παρέχοντάς μας επιπλέον παροχές φροντίδας και τρόπους για να παραμένουμε υγιείς, ή τουλάχιστον να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα κάποια προβλήματα υγείας που μας παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News παρακάτω παρατίθεται μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις στον τομέα της υγείας:

1. Τηλεϊατρική
Αν ζείτε σε κάποιο απομονωμένο μέρος, όπου δεν υπάρχει γιατρός, τότε η τηλεϊατρική μπορεί να είναι η «λύση» που ζητάτε για ώρα ανάγκης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας. «Η “εικονική επίσκεψη στο γιατρό” μέσω τηλεφώνου ή Skype έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην ιατρική κοινότητα» ανέφερε ο Dr. Joseph C. Kvedar, ιδρυτής και διευθυντής του Center for Connected Health στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Φυσικά, δε θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει την «παραδοσιακή ιατρική», ωστόσο, είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει κανείς με το γιατρό του σε περιπτώσεις ανάγκης, ή για να συνταγογραφήσει ο γιατρός φάρμακα σε περιπτώσεις που το ιατρικό πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, ανέφερε ακόμη ο Kvedar.

2. Φορητές συσκευές
Διάφορα gadgets που χρησιμοποιούν αισθητήρες για να μετρήσουν τα βήματά σας, τις θερμίδες που καίτε, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία του σώματος, μέχρι και το πώς… κοιμάστε, έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την αγορά.

«Οι φορητές αυτές συσκευές βοηθούν τους ανθρώπους να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους με ένα πιο διασκεδαστικό τρόπο» δήλωσε ο Robin Raskin, ιδρυτής του Living in Digital Times.

3. Εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα

Κυκλοφορούν ήδη διάφορες εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, με τις οποίες μπορεί κανείς από το να κάνει «διάγνωση» εισάγοντας τα συμπτώματα που έχει, μέχρι να στείλει τις μετρήσεις της αρτηριακής του πίεσης στο γιατρό του, ή να υπολογίσει τις θερμίδες ενός γεύματος, προκειμένου να τηρήσει πιστά το διατροφικό του πρόγραμμα.

Μέχρι το 2015, 500 εκατομμύρια χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων και συσκευών θα χρησιμοποιούν κάποια σχετική εφαρμογή «υγείας», σύμφωνα με έρευνα του esearch2guidance.

4. Ιατρικά αρχεία
Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα υγείας μέσα από δωρεάν εφαρμογές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέρουν άμεση πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας σας και των παιδιών σας.

5. Ασφάλεια στο σπίτι
Ειδικοί αισθητήρες προσφέρουν «βοήθεια» στις μαμάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο σπίτι, προκειμένου να είναι ασφαλή μέσα σε αυτό. Από ειδικούς αισθητήρες-συναγερμούς για αντικείμενα και μέρη στο σπίτι, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού, μέχρι ψηφιακά θερμόμετρα που «σκανάρουν» το μέτωπο του παιδιού για να μετρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός του.

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS