ΑρχικήsecurityΈκλεβαν κοσμήματα μέσω... Facebook και τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια!

Έκλεβαν κοσμήματα μέσω… Facebook και τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια!

kosmimata_3-12-2013Κύκλωμα που έπειθε ανήλικες να αφαιρούν κοσμήματα από τους οικείους τους, τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν ως ενέχυρα εξάρθρωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου εξιχνίασαν 26 περιπτώσεις κλοπών και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος συνολικά δεκατριών ατόμων ηλικίας, από 15 έως 46 ετών.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει:

-Τρεις ημεδαπούς (2 άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 19, 31 και 17 ετών καθώς και δυο άνδρες υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 18 και 20 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών

-Μια ανήλικη ημεδαπή ηλικίας 15 ετών, η οποία κατηγορείται για υφαίρεση

-Πέντε ημεδαποί άνδρες ηλικίας 46, 37, 30, 27 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή

-Μια 38χρονη ημεδαπή και μια 45χρονη υπήκοο Αλβανίας, οι οποίες κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, ότι άτομα νεαρής ηλικίας προσέγγιζαν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικα κορίτσια και τα έπειθαν να αφαιρούν κοσμήματα από συγγενικά τους πρόσωπα, διαπιστώθηκε ότι πριν από ένα έτος ο 19χρονος Αλβανός με τον 18χρονο ημεδαπό συνέστησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και τα άλλα τρία άτομα ηλικίας 31, 20 και 17 ετών, έχοντας σκοπό κυρίως αφαίρεση κοσμημάτων από οικίες.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι παραπάνω κατηγορούμενοι, σχεδίαζαν τις ενέργειες τους, είχαν διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία, καθώς είτε επέλεγαν οικίες γνωστών τους προσώπων, είτε προέτρεπαν γνωστά τους άτομα να αφαιρούν από οικείους τους κοσμήματα, τα οποία στην συνέχεια διέθεταν ως ενέχυρα, αποκομίζοντας διάφορα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, από την εξέταση των νεαρών κατηγορούμενων προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράνομης δραστηριότητας τους διέπραξαν 20 κλοπές ρούχων από εμπορικά πολυκαταστήματα στην πόλη της Ρόδου.

Για τη διάθεση των κλεμμένων κοσμημάτων οι δράστες απευθύνονταν σε δυο ενεχυροδανειστήρια και έναν ιδιώτη, οι οποίοι τα αγόραζαν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για προϊόντα κλοπών.

Στα εν λόγω ενεχυροδανειστήρια πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι και σχηματίσθηκαν παράλληλες δικογραφίες για παραβάσεις σχετικές με τη διαδικασία ενεχυρίασης, την τήρηση βιβλίων και τιμολογίων, καθώς και μια δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράνομη οπλοκατοχή μηχανισμού ηλεκτρικής εκκένωσης (Τazer) και πτυσσόμενου μαχαιριού από δυο υπαλλήλους του ενός καταστήματος.

Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κλοπών που εξιχνιάστηκαν δεν είχαν καταγγελθεί, ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται περίπου στα 12.000 ευρώ και προέρχεται από την ενεχυρίαση κοσμημάτων εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

 

Πηγή: directnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS