ΑρχικήsecurityΟ ανθρώπινος παράγοντας υποτιμάται όσον αφορά στα ζητήματα ασφάλειας

Ο ανθρώπινος παράγοντας υποτιμάται όσον αφορά στα ζητήματα ασφάλειας

kasperskyΤο 87% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετώπισε ένα εσωτερικό περιστατικό ασφάλειας που οδήγησε σε απώλεια ευαίσθητων δεδομένων, κατά το περασμένο έτος. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας Global Corporate IT Security Risks 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε από την B2B International και την Kaspersky Lab, με τη συμμετοχή στελεχών πληροφορικής από ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι τρεις δημοφιλέστερες κατηγορίες εσωτερικών απειλών είναι: οι ευπάθειες ή τα σφάλματα του υπάρχοντος λογισμικού, η ακούσια απώλεια δεδομένων εξαιτίας ανθρώπινου λάθους και η απώλεια ή η κλοπή φορητών συσκευών.

Οι περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο κατανοούν τη σημασία των προληπτικών μέτρων για θέματα ασφάλειας και τα εφαρμόζουν σε κάποιο βαθμό. Για την ελαχιστοποίηση των εσωτερικών κινδύνων ασφάλειας, πάνω από τις μισές ελληνικές εταιρείες (55%) διαθέτουν δομές δικτύου που – για παράδειγμα – διαχωρίζουν τα κρίσιμα δίκτυα από τα άλλα. Επιπλέον, το 54% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιεί διαφορετικά επίπεδα προνομίων πρόσβασης σε συστήματα πληροφορικής.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες παραδέχονται ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι ανεπαρκή. Κάποιες, μάλιστα, υλοποιούν ολοένα και περισσότερες νέες λύσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να επιβάλουν πολιτικές και να παρέχουν πρόσθετη προστασία για την αποφυγή απώλειας των δεδομένων. Για παράδειγμα, λιγότερες από τις μισές ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν λύσεις ελέγχου εφαρμογών και συσκευών ή ένα anti-malware προϊόν για φορητές συσκευές. Ακόμη λιγότερες έχουν υλοποιήσει λύσεις διαχείρισης φορητών συσκευών (23%) ή τεχνικές κρυπτογράφησης σε αφαιρούμενες συσκευές (33%). Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι δε συμμορφώνονται πάντα με τις υφιστάμενες εταιρικές πολιτικές ασφάλειας. Μόλις το 17% των εταιρειών διαθέτει ξεκάθαρες πολιτικές κυρώσεων και πειθαρχικών διαδικασιών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβίασε τις πολιτικές ασφαλείας στο IT. Ταυτόχρονα, μόνο το 38% των Ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι το προσωπικό δίνει την πρέπουσα σημασία τις πολιτικές ασφαλείας.

 

Πηγή: freegr.blogspot.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS