ΑρχικήinetHΠΑ: Η απειλή ενός εικονικού Οσάμα μπιν Λάντεν

HΠΑ: Η απειλή ενός εικονικού Οσάμα μπιν Λάντεν

osama-mpin-lanten-arxeio

Την απειλή της δημιουργίας ενός ψηφιακού άβαταρ του Οσάμα μπιν Λάντεν από τζιχαντιστές, με σκοπό την στρατολόγηση μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και την προπαγάνδα στο Ίντερνετ, επεσήμανε σχετική μελέτη για λογαριασμό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με την 126 σελίδων μελέτη, που είχε συνταχθεί το 2008 για λογαριασμό του Γραφείου του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, υπήρχε ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός εικονικού μπιν Λάντεν, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τζιχαντιστές για τους σκοπούς τους για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον.

«Φανταστείτε το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές άβαταρ του Οσάμα μπιν Λάντεν και να χρησιμοποιήσουν τα πολλά ηχητικά του μηνύματα για να το “ζωντανέψουν”, με στόχο κοντινές virtual reality εμπειρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατήχηση, στρατολόγηση και προπαγάνδα στα media» αναφέρεται στη μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «3D Cyberspace Spillover: Where Virtual Worlds Get Real».

«Το άβαταρ του μπιν Λάντεν θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα και να εκδίδει φάτουα για εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον, καθώς η πιστότητα της μορφής του θα μπορούσε να διατηρείται και να “ζωντανεύει” με νέους τρόπους, κρατώντας τον επίκαιρο και “φρέσκο”» συμπληρώνεται σχετικά.  Όπως επισημαίνεται ωστόσο, η μελέτη δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις γενικότερες αντιλήψεις της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

3D Cyberspace Spillover: Where Virtual Worlds Get Real (ODNI SHARP/2008)

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη (3D Cyberspace Spillover: Where Virtual Worlds Get Real), δημοσιεύεται, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists) στο πλαίσιο της Freedom of Information Act. Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις (υπόθεση Σνόουντεν) σχετικά με διείσδυση αμερικανών και βρετανών πρακτόρων σε κόσμους online παιχνιδιών (World of Warcraft, Second Life), λόγω των φόβων για χρήση τους από τρομοκράτες ως μέσων επικοινωνίας και στρατολόγησης.

Ωστόσο, όπως καταλήγει η μελέτη, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οργανώσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών και τζιχαντιστών έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται σε βάθος τις δυνατότητες που παρέχονται από τους εικονικούς κόσμους του Διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων το 2011 στο Πακιστάν.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS