ΑρχικήSecurityΗ απώλεια ψηφιακού περιεχομένου κοστίζει ακριβά

Η απώλεια ψηφιακού περιεχομένου κοστίζει ακριβά

C796AC321AFDBFBD696C7991986975B4

Φορητές συσκευές και υπολογιστές μπορεί να χαθούν, να κλαπούν ή ακόμα και να πέσουν θύματα κακόβουλων επιθέσεων, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες αναπτύσσουν διαρκώς νέα malware, τα οποία είναι σε θέση να κρυπτογραφούν τα αποθηκευμένα δεδομένα, ώστε οι χάκερ να απαιτούν λύτρα για την αποκατάστασή τους

Σύμφωνα με την έρευνα Consumer Security Risks, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, η αξία των αρχείων πολυμέσων που ένας Ευρωπαίος χρήστης θα μπορούσε να χάσει από μια συσκευή ως αποτέλεσμα ψηφιακής επίθεσης ή άλλου είδους ζημιάς, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 278 ευρώ.

Οι χρήστες θα μπορούσαν να προλάβουν πολλές από αυτές τις απώλειες, ωστόσο, όταν αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο, συνήθως αμελούν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο είναι ασφαλές.

Οι χρήστες μπορεί να χάσουν τα αρχεία τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οι συσκευές μπορεί να χαθούν, να κλαπούν ή ακόμα και να πέσουν θύματα κακόβουλων επιθέσεων. Οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν αντιληφθεί ότι τα αρχεία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους χρήστες. Γι αυτό το λόγο, αναπτύσσουν διαρκώς νέα malware, τα οποία είναι σε θέση να κρυπτογραφούν τα αποθηκευμένα δεδομένα, ώστε οι χάκερ να απαιτούν λύτρα για την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της B2B International, το 22% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αντιμετώπισε μια ψηφιακή επίθεση το 2013. Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό πάνω από 60%, οι χρήστες που είχαν πέσει θύματα κακόβουλου λογισμικού (το οποίο είτε προκάλεσε ζημιές, είτε κατέστρεψε τα αρχεία τους), παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν πλήρως τα αρχεία τους. Για την ίδια περίοδο, περίπου το 12% των χρηστών ανέφερε απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της συσκευής του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζημιά από την πιθανή απώλεια ψηφιακού περιεχομένου (με άλλα λόγια, η χρηματική αξία των αρχείων που δεν μπορούν να αποκατασταθούν) είναι μεγαλύτερη για τους νέους, οι οποίοι «κατεβάζουν» συχνά μουσική και ταινίες. Για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών θα αντιμετώπιζαν μια μέση απώλεια της τάξης των 493 ευρώ, ενώ εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα 25-34 θα έχαναν 335 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι χρήστες ηλικίας άνω των 45 ετών θα έχαναν κατά μέσο όρο 167 ευρώ.

Στην Κίνα και τη Ρωσία, οι χρήστες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες απώλειες κατά μέσο όρο –στα 560 και 593 ευρώ ανά χρήστη αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα ποσά είναι χαμηλότερα στην Ευρώπη (278 ευρώ) και στη Βόρεια Αμερική (252 ευρώ).

Το back up από μόνο του δεν αρκεί για την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν γίνεται σε τακτική βάση. Οι χρήστες θα πρέπει να προστατεύσουν τις προσωπικές τους συσκευές από κακόβουλες επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί με στόχο να κλέψουν ή να αποσπάσουν δεδομένα. Τα smartphones και τα tablets θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον εργαλεία που θα βοηθούν τους κατόχους τους να εντοπίζουν μια χαμένη συσκευή ή να περιορίσουν τις πιθανές ζημιές σε περίπτωση κλοπής.

Για παράδειγμα, η Kaspersky Lab προσφέρει το Kaspersky Internet Security – Multi-Device, μια λύση που παρέχει προστασία στους χρήστες απέναντι στις ψηφιακές απειλές κάθε τύπου. Η λύση περιλαμβάνει μεμονωμένα προϊόντα για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών Windows και Mac, καθώς και λύσεις ασφάλειας για smartphones και tablets που «τρέχουν» Android. Οι κάτοχοι iPhone και iPad μπορούν να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή Kaspersky Safe Browser, η οποία τους επιτρέπει να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο Διαδίκτυο από τις συσκευές τους.

Επιπλέον, η έκδοση του Kaspersky Internet Security – Multi Device για smartphones και tablets περιλαμβάνει λειτουργίες για τον εντοπισμό μιας συσκευής από απόσταση, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει ένα δυνατό ηχητικό σήμα και να τραβήξει φωτογραφίες του κλέφτη, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα της συσκευής.

 

Πηγή: protothema.gr

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS