ΑρχικήinetΜέτρα αντιμετώπισης του εθισμού εφήβων στο διαδίκτυο

Μέτρα αντιμετώπισης του εθισμού εφήβων στο διαδίκτυο

9A94FA845C14EB828301686112832F0D

Πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 50 σχολεία

Με μια σειρά μέτρων προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και του φαινομένου της διαδικτυακής αποπλάνησης που έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων ηλικίας 15-16 ετών διαπιστώθηκε ότι το 12,7% εμφανίζει οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά, ενώ το 1,2% εμφανίστηκε να παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης.

Όσον αφορά το ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, αν και η Ελλάδα εμφανίστηκε να παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κινδύνου, το 5,4% του συνόλου του δείγματος ανέφερε ότι η επικοινωνία με αγνώστους online τους έβλαψε με κάποιο τρόπο και το 28,4% ότι συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου.

Μια από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας, που υλοποιείται πιλοτικά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο περιλαμβάνει μια ειδική διαδικασία διάγνωσης των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν, εντός και εκτός σχολείου, το επίπεδο της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Με βάση τα αποτελέσματα θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης με στόχο να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας. Εφόσον το σχολείο εφαρμόσει το σχέδιο δράσης, θα λαμβάνει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση eSafety. Ήδη 50 ελληνικά σχολεία θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό έργο της πιστοποίησης.

Εκτός από το παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα, άλλα μέτρα είναι τα ακόλουθα…

– Στο πρόγραμμα σπουδών για το «Νέο Σχολείο» και ειδικότερα στο μάθημα Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας σε δημοτικά και γυμνάσια, μια από τις επιδιώξεις είναι η ανάπτυξη κοινωνικών στάσεων και δεξιοτήτων που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα. Οι μαθητές ενημερώνονται για τους κινδύνους από τη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και την εγγραφή τους σε διαδικτυακούς τόπους.

– Στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, που εφαρμόζονται από 5.500 εκπαιδευτικούς, επιδιώκονται, μεταξύ των άλλων, στόχοι ψυχοκοινωνικοί και συναισθηματικοί καθώς και η υιοθέτηση ορθών προτύπων συμπεριφοράς και η αλλαγή στάσεων της ζωής.

– Συνδιοργάνωση δράσεων του υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ παιδιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» και έπειτα από εισήγηση του διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούνται συζητήσεις στη θεματική ενότητα «Η προστασία του ανήλικου χρήστη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

– Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω των ερευνητικών δράσεων συμβάλλουν στην επιστημονική διερεύνηση, τη διάχυση της γνώσης, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

– Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο υπάρχουν άρθρα και οδηγίες προς τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον εθισμό στο διαδίκτυο και την τήρηση κανόνων ασφαλούς πλοήγησης. Επίσης το ΠΣΔ αποκλείει την πρόσβαση σε Facebook κλπ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS